Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Obdavčitev dobička

375 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Predlagam, da se obdavčitev dobička podjetjem računa glede na plače, ki jih imajo delavci. Ker sedaj je podjetnik, ki svoje delavce plača več isto obdavčen kot podjetnik, ki ima delavce na minimalcu. Čeprav prvi zapravi za plače precej več denarja.

Predlagam, da večje kot je povprečje plač, manj se obdavči dobiček. Pri tem se plače, ki precej presegajo povprečje odstranijo, tako da si direktor ne more izplačevati bajne plače, delavce pa imeti na minimumu. Manjše kot je povprečje plač, večja naj bo obdavčitev dobička. Na ta način, se bo podjetjem bolj izplačalo, dati večje plače delavcem, ker drugače bodo denar tako morali dati državi. Na ta način bodo, pa vsaj imeli bolj zadovoljenje delavce.

23 glasov

13 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M manort 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


30. 1. 2024

Odziv Ministrstva za finance

Sistem obdavčitve dohodkov pravnih oseb ureja Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (Uradni list RS, št. št. 117/06 in naslednji; v nadaljnjem besedilu: ZDDPO-2), v skladu s katerim je, po splošnem načelu ugotavljanja davčne osnove od dohodkov pravnih oseb, osnova za davek rezidenta in poslovne enote nerezidenta (za dejavnost oziroma posle nerezidenta v poslovni enoti ali prek poslovne enote v Sloveniji) dobiček, ugotovljen kot presežek prihodkov nad odhodki, ki jih določa ta zakon.
Pri določanju prihodkov in odhodkov se upoštevajo prihodki in odhodki, ugotovljeni v izkazu poslovnega izida oziroma letnem poročilu, ki ustreza izkazu poslovnega izida, z določenimi posebnostmi oziroma prilagoditvami na strani prihodkov in odhodkov, ki jih določa ZDDPO-2. Plače, druga izplačila v zvezi z zaposlitvijo ter nadomestila plače za čas odsotnosti z dela delavcev se priznajo kot odhodek v obračunanem znesku (poslovodnih delavcev, prokuristov in delavcev s posebnimi pooblastili pa v obračunanem znesku v skladu z zakonom oziroma s pogodbo o zaposlitvi). Kot odhodek v obračunanem znesku se priznajo tudi druga izplačila v zvezi z zaposlitvijo, kot so npr. regres za letni dopust, jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi ter povračila stroškov v zvezi z delom.

Splošna davčna stopnja za davek od dohodkov pravnih oseb znaša 19 odstotkov (oziroma 22 odstotkov od davčne osnove za leta 2024 do 2028 na podlagi Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev - ZORZFS).

Zavezancu, ki ugotavlja davčno osnovo od dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov, ki bo v obračunskem obdobju izplačeval višje plače svojim delavcem, se bodo pri izračunu davčne osnove upoštevali višji odhodki, zaradi česar bo tudi odmerjeni davek od dohodkov pravnih oseb nižji – kar je v skladu s podanim predlogom.

Izpostaviti pa je potrebno tudi, da je po Zakonu o dohodnini (Uradni list RS, št. št. 117/06 in naslednji; v nadaljnjem besedilu: ZDoh-2) davčna osnova od dohodka iz dejavnosti, ki jo opravlja fizična oseba in se davčna osnova od tega dohodka ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov, dobiček, ki se ugotovi kot razlika med prihodki in odhodki, doseženimi v zvezi z opravljanjem dejavnosti, pri čemer se za ugotavljanje prihodkov in odhodkov uporabljajo predpisi o obdavčitvi dohodkov pravnih oseb (tj. ZDDPO-2). Ti dohodki se vštevajo v letno davčno osnovo, torej se pri posameznem davčnem zavezancu na letni ravni obdavčujejo sintetično preko progresivnih davčnih stopenj ter ob upoštevanju davčnih olajšav, do katerih je zavezanec upravičen. V primeru, da zavezanec svojim zaposlenim izplačuje nižje plače, bo davčna osnova zavezanca višja, posledično bo progresivno višji tudi odmerjen davek oziroma dohodnina.

Komentarji