Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vozniški izpit za vse motorje,kolesa z motorjem,vespe

348 OGLEDOV 16 KOMENTARJEV

Predlagam vladi,da sprejme zakon obveznega vozniškega izpita za vse male,večje motorje,vespe itd.

Mladoletni se vozijo po naseljih,po kolesarskih stezah,brez svetlobnih teles na motorjih,divjajo,ne poznajo cpp predpisov,na koncu je za nesrečo vedno kriv šofer avtomobila.

NUJNO!

31 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sandy 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 2. 2024

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Zakon o voznikih (Uradni list RS, št. 92/22 - uradno prečiščeno besedilo in 153/22; v nadaljnjem besedilu: ZVoz-1) v prvem odstavku 60. člena določa, da se vozniško dovoljenje izda osebi, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

  1. je telesno in duševno zmožna voziti vozilo, kar dokaže z veljavnim zdravniškim spričevalom;
  2. je dopolnila predpisano starost za vožnjo vozil;
  3. je opravila vozniški izpit;
  4. ji ni odvzeto ali začasno odvzeto vozniško dovoljenje;
  5. se ji ne izvršuje stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila določene vrste ali kategorije;
  6. ji ni prepovedana izdaja vozniškega dovoljenja v zvezi z varnostnim ukrepom odvzema vozniškega dovoljenja, dokler taka prepoved traja;
  7. je zahtevi priložila ustrezno fotografijo v fizični ali digitalni obliki; za izdajo vozniškega dovoljenja se lahko uporabi tudi fotografija v digitalni obliki, ki se hrani v evidenci izdanega drugega uradnega identifikacijskega dokumenta in kaže pravo podobo osebe.

Nadalje ZVoz-1 v prvem odstavku 62. člena določa, da:

  • v kategorijo AM spadajo lahka štirikolesa in mopedi, razen mopedov, katerih največja konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije G;
  • v kategorijo A1 spadajo motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje, katerih prostornina motorja ne presega 125 ccm in katerih moč motorja ne presega 11 kW, z razmerjem moč motorja/masa vozila, ki ne presega 0,1 kW/kg, ter trikolesa, katerih moč motorja ne presega 15 kW. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije AM in G;
  • v kategorijo A2 spadajo motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje, katerih moč motorja ne presega 35 kW in pri katerih razmerje med močjo motorja in maso vozila ne presega 0,2 kW/kg in ne izvira iz vozila z močjo 70 kW ali več. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije AM, A1 in G;
  • v kategorijo A spadajo motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje in trikolesa. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM, A1, A2 in G.

Vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A (brez omejitev) se sme izdati tudi osebi, ki poleg pogojev, določenih v prvem odstavku 62. člena ZVoz-1, izpolnjuje naslednje pogoje:

  1. da je opravila praktični del vozniškega izpita vozil kategorije A brez omejitev;
  2. da ima najmanj dve leti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A2.

Vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A2 se sme izdati tudi osebi, ki poleg pogojev iz prvega odstavka 62. člena ZVoz-1 izpolnjuje naslednje pogoje:

  1. da je opravila praktični del vozniškega izpita vozil kategorije A2;
  2. da ima najmanj dve leti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A1.

Navedene določbe so bile v pravni red Republike Slovenije prenesene z implementacijo Direktive 2006/126/ES z dne 20. decembra 2006 o vozniških dovoljenjih (prenovitev). To posledično pomeni, da je ureditev v vseh državah članicah Evropske unije enaka in je ni mogoče urediti drugače.

Komentarji