Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sprememba uredbe o omrežnini

1529 OGLEDOV 60 KOMENTARJEV

Uredba o obračunu omrežnine je najmanj nepoštena, če ne celo neustavna saj posega vpogodbena razmerja in hkrati šibkejši pogodbeni strani bistveno spreminja pogodbene pogoje.

Vsi smo plačali vse potrebno za vzpostavitev priključka na omrežje z določeno zagotovljeno močjo, ki jo omejujejo ustrezne glavne varovalke in , ki smo jo vsa leta tudi sicer ves čas v preteklosti ustrezno plačevali. Uredba zdaj to moč omejuje z uvedbo termina 'Dogovorjena moč', ki za uporabnika uvaja kazen v preimeru preseganja le te pa čeprav je nižja od moči po prvotni pogodbi. Potrošnik se sicer lahko odloči in 'dogovorjeno moč' postavi na isto mejo, kot jo je imel sedaj a bo s tem imel nerazumno visoke stroške saj je celotna uredba in novi cenovni razredi postavlljeni tako, da v distributerju na račun potrošnika, zagotavljajo karseda velike prihodke.

Če je namen uredbe, bil vzpodbuda potrošnika k racionalni rabi energije (kot trdijo predlagatelji) potem je potrebno uredbo dejansko poraviti najmanj v točki obračuna omrežnine v razmerju proti dogovorjeni moči in sicer tako, da se omrežnina VEDNO obračuna po dejansko doseženi maksimalni moči v 15 minutnem intervalu in zgolj ob preseganju 'dogovorjene moči'.

Na tak način bi dejansko potrošnika vzpodbujali k racionalni rabi in hkrati dali distributerju dodatno plačilo ob preseganju 'dogovorjene moči', ki domnevno naenkrat obremenjuje omrežje bolj, kot je bilo to predvideno ob izdaji soglasja.

144 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Slovenec 365 22 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 2. 2024

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

Način obračunavanja omrežnine je v zakonski pristojnosti Agencije za energijo, ki v Sloveniji, enako kot v drugih članicah EU, izvaja naloge neodvisnega energetskega regulatorja. Neodvisnost v tem primeru pomeni tako neodvisnost od akterjev na trgu z električno energijo in od elektooperaterjev, kot tudi neodvisnost od vlade oz. države, ki je v večini članic EU eden od pomembnejših, ponekod pa celo edini lastnikov elektroenergetskih družb. V določanje načina obračuna država zato ne sme posegati. 

Agencija pri določitvi metodologije za obračunavanje omrežnine sledi naslednjim 
načelom:

  • načelu ekonomske učinkovitosti, kjer se zasledujejo cilji odražanja stroškov, simetričnosti, predvidljivosti, tehnološke nevtralnosti in minimizacije navzkrižnega subvencioniranja;
  • načelu pravičnosti, kjer se zasledujejo cilji pravičnosti dodeljevanja stroškov, pravičnosti porazdelitve stroškov in postopnosti uvajanja;
  • načelu preglednosti in
  • načelu preprostosti.

Nov Akt o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje (Uradni list RS, št. 146/22, 161/22, 50/23, 71/23 in 117/23) je agencija sprejela po izvedbi temeljitih študij, postopkov posvetovanj z vsemi deležniki in po temeljiti javni obravnavi. Na ministrstvu zato menimo, da je sprejeti akt tako pošten kot tudi skladen z ustavo. V bodoče tudi priporočamo, da se predloge v zvezi z omrežnino naslavlja na Agencijo za energijo, po možnosti v času javne obravnave.

Nov način obračuna omrežnine ni posegel v višino dodeljene priključne moči. Uporabnik lahko še vedno uporablja vso dodeljeno priključno moč. Spremenil pa se je način obračunavanja omrežnine, in to seveda ni poseganje v pridobljene pravice.

Dejstvo je, da so bile dodeljene moči v preteklih letih zelo visoke glede na dejanske potrebe odjemalcev. Tipično gospodinjstvo z, na primer, trifaznim priključkom 3x25 A, ima obračunsko moč 10 kW. Dejanska moč odjema preko dneva, ko nikogar ni doma, znaša le okrog 0,1 do 0,3 kW. Ko se kuha in hkrati pere, lahko moč tipično doseže npr. 3 ali 4 kW. Če je hotel takšen odjemalec doseči 10 kW, je moral istočasno vključiti še pečico, električni žar in kak močnejši motor, npr. močan sesalec ali žago. Takšne istočasne konice so se dogajale zelo redko, odjemalci jih niso dosegali istočasno. Omrežje ja takšne občasne konice zlahka preneslo, odjemalci pa so imeli, za vsak primer, in ker to ni prinašalo dodatnih stroškov, zelo visoke dodeljene moči.

Danes se način odjema zelo spreminja. Mnogi odjemalci si v okviru obstoječe moči 10 kW instalirajo toplotne črpalke z nekaj kilovati, ki delujejo pozimi redno in ne le občasno, fotovoltaične panele z močjo 8 kW in elektropolnilnico, ki je krmiljena tako, da odjemalec ves čas dosega skrajno mejo 10 kW. Država jih pri tem celo spodbuja, saj gre za ukrepe zelenega prehoda. Konice niso več zelo redke in občasne, niti neistočasne. Če vsi odjemalci preidejo na takšen režim odjema, je potrebno sedanje omrežje ojačati za 300 do 400%, to pomeni tudi nekajkrat višje stroške omrežnine. 

Zato je Agencija izdelala nova pravila za obračun omrežnine, ki, drugače kot dosedanji sistem, spodbuja odjemalce k nižanju moči odjema. Ker večina odjemalcev načina odjema dejansko še ni spremenila, in svojo visoko moč v resnici uporablja zelo redko, je agencija takšnim odjemalcem z nižjo dogovorjeno močjo omogočila nižje plačilo omrežnine, tistim, ki vso dodeljeno moč dejansko uporabljajo redno oz. pogosto, pa bodo stroški omrežnine dejansko narasli. To je pravično, in spodbuja k nižanju moči odjema.

Predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji