Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

zmanjšanje števila požarov v naravi

236 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Vsako leto so številne objave o požarih, k jih gase tisoči. Lanski požar na krasu specifika zato, ker je dva dni po njegovem izbruhu nekdo že pisal o nujni nabavi leta z zelo podrobno tehnično definicijo. Grška policija je letos dala oceno, da je pri njih tretjina požarov podatknjenih. Pri najpogostejših ob progi Divača Koper se je šlo za to, da SŽ niso želele uredit 10 m pasu ob progi, kamor lete iskre in je vso škodo s suho travo in grmovjem krila iz zavarovanja. Ta največji požar lani pa se je širil tako nelogično, da je tudi poveljnik CZ g. Šestan opozoril domačine, naj bodo pozorni, kdo se sprehaja v njihovi okolici.

Vse države EU imajo poleti težave s požari, za gasilsko opremo gredo desetine miljonov eurov. Za nadzor nad piromani nič. Zaradi ognja umirajo tudi ljudje in živali. Slovenska vlada v smeri kontrole nad osebami s tovrstnimi psihičnimi težavami ne stori ničesar. Na nivoju EU mora predlagat spremembo zakonodaje, ki bo omogočila obvezno namestitev zapestnic preko roke ali noge, ki se je ne da odstranit brez da kontrolor tega ne bi vedel. S tem se točno ve, kje se piromani nahajajo in kdo je bil poleg kakšnega začetka požara. Prvi problem se dotika človekovih pravic. Ali je lahko človek nenadzorovano piroman? Končno se tudi osebam z drugimi psihičnimi težavami recimo prepove delo z otroci, približevanje družini ali specifični osebi.

Nadzor nad osebami, ki so piromani je nujen iz etičnih, socialnih in ekonomskih vidikov. Končno morajo to podpreti tudi vsi ljubitelji narave in živali, ki poginejo na najbolj krut način.

Obvezna nošnja zapestnic z oddajniki je ukrep, ki ga strokovna skupina na osnovi poznavanja o posameznih pacientih lahko odredi za različno dolga časovna obdobja, lahko se ponovi ali odpravi.

10 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M MITJA VILAR 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji