Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved pogojevanja nakupa nepremičnine s plačilom stroškov agencije

329 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Pred nekaj leti je bil sprejet zakon, ki nepremičninskim agencijam prepoveduje nalaganje stroškov tretjim osebam (navadno kupcem), ki storitve niso naročile. Primer: če naletim na oglas za nepremičnino, ki ga posreduje agencija, mi agencija ne more zaračunavati stroškov, če z agencijo nimam sklenjene pogodbe.

Vendar pa so prodajalci in nepremičninski agenti našli obvod, in sicer enostavno prodajalec (in ne nepremičninski agent) pogojuje nakup nepremičnine s plačilom stroškov agencije. Kupec torej pogodbo sklene neposredno s prodajalcem in ne agentom. Agenti se s tem obvodom zakonodaje celo hvalijo: www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/provizije-pri-prodaji-nepremicnine-kaj-nepremicninska-druzba-sme-in-cesa-ne/

Predlagam, da se tudi takšne prakse prepovejo. Kupci so (še posebej ob trenutnem stanju na trgu) v slabšem položaju od prodajalcev in zato pogosto pristanejo na take pogoje prodaje. Vendar pa je nesmiselno, da prodajalci od njih zahtevajo plačilo storitve (tj. posredovanja), ki je niso naročili.

45 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR C ConfusedCat 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 12. 2023

Odziv Ministrstva za solidarno prihodnost

Zakon o nepremičninskem posredovanju (Uradni list RS, št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/11, 47/19, 18/23 – ZDU-1O in 116/23 – odl. US; v nadaljevanju ZNPosr) v tretjem odstavku 5. člena določa, da nepremičninska družba lahko plačilo za posredovanje zaračuna le naročitelju na podlagi pogodbe o posredovanju v prometu z nepremičninami. Nadalje isti člen v četrtem odstavku določa, da če je pogodba o posredovanju, v nasprotju s tretjim odstavkom 5. člena, je nična. Če je torej pogodba nična, ima enak učinek, kot če pogodba sploh nikoli ne bi bila sklenjena.

Bistveno je, da stranka, ki se javi na oglaševanje ali druge aktivnosti nepremičninskega posrednika, ni naročnik nepremičninskega posredovanja. Ta stranka se le odzove na aktivnosti nepremičninskega posrednika, ki jih je ta dolžan storiti na podlagi pogodbe o posredovanju, sklenjene z naročnikom storitve posredovanja. Vse aktivnosti (ogled, korespondenca, priprava predpogodbe, pogodbe, pregled pravnega stanja, primopredaja, sodelovanje pri deponiranju are, kupnine, ipd.) opravi nepremičninski posrednik za naročnika in za tistega, ki se je na oglas odzval. Določbe ZNPosr so jasne: plačilo provizije se lahko zaračuna le naročitelju storitve, to je tisti, ki sklene z nepremičninsko družbo posredniško pogodbo. Le v primeru, da se stranki posebej dogovorita, da del plačila (ne zajema posredovanje) plača nasprotna stranka, katera z nepremičninsko družbo nima sklenjene pogodbe, le-ta dogovor ni del posredniške pogodbe, temveč del prodajne oz. kakšne druge pogodbe. 

Vaš predlog za prepoved prakse, ki odstopa od kogentnih določil ZNPosr, kaže na zavzetost za urejanje področja nepremičninskega posredovanja in zagotavljanje pravičnih praks na trgu. S predlagano posodobitvijo zakonodaje in okrepitvijo nadzora se lahko izboljša transparentnost, odgovornost ter zaščita interesov strank v storitvi posredovanja nepremičnin. 

Ministrstvo za solidarno prihodnost bo v sodelovanju z vsemi relevantnimi deležniki, vključno z nepremičninskimi strokovnjaki, agencijami ter združenji, natančno preučilo vaš predlog za odpravo omenjene prakse. Cilj bo oblikovati zakonodajni okvir v skladu z načeli pravičnosti, preglednosti in predvsem zaščite potrošnikov.

Komentarji