Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Početje policije na cestah

383 OGLEDOV 15 KOMENTARJEV

Predlagam, da se preneha kaznovalna politika policije pri meritvi hitrosti in se vzpostavi pravična predvsem pa človeška kaznovalna politika. Predvsem, pa vsaj nekaj preventive, ne pa samo in edino represija.

Vedno več je primerov ko policija več kot očitno prikazuje svojo prevlado nad "navadnimi" ljudmi, ki največkrat ne vedoč prekoračijo omejitev, za katero tam ni prav nobene potrebe.

Skrivanje v grmovju ob cestah in lovljenje tam kjer je ulov najlažji, ne pa tam kjer je prehitra vožnja lahko resnično nevarna!

Izkoriščanje znakov za nelogične omejitve hitrosti za množično kaznovanje, ki je več kot očitno namenjeno samo kaznovanju in s samo varnostjo nima niti toliko povezave kot z lanskim snegom.

Ustavljanje v neprebojnih jopičih, namesto v dobro vidnih oblačilih, kot v normalnih državah in nekoč pri nas. Izgleda kot bi se policija pripravljala na vojno z lasnim narodom?!

Predlagam vsaj 100 ali 200metersko prevoženo povprečje pri meritvi hitrosti! S tem bi onemogočili izkoriščanje modernih merilnikov, kateri omogočajo prikaz najvišje hitrosti med npr. prehitevanjem, kar se zadnje čase množično uporablja v namene, višjega kaznovanja.

Kazni in represija se stopnjuje na vsakem km! Ceste vedno bolj uničene, spolzke, ozke...

Ali bodo svobodno v naši državi živeli še samo najbogatejši in tisti iz vrha družbene lestvice?

 

 

34 glasov

11 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sa-so 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 12. 2023

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Za izboljšanje prometne varnosti policija izvaja vrsto ukrepov. Eden od teh je tudi odkrivanje in sankcioniranje voznikov, ki vozijo z nedovoljeno hitrostjo. Na podlagi rezultatov analiz stanja prometne varnosti policija izvaja nadzore nad spoštovanjem omejitve hitrosti večinoma na cestnih odsekih, kjer so bile obravnavane prometne nesreče, katerih vzrok je bila vožnja z neprilagojeno hitrostjo. Policija v ta namen uporablja različne merilnike hitrosti, vsi pa ustrezajo pogojem Zakona o meroslovju (Ur. list RS, št. 26/05 – UPB) in Pravilnika o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu (Ur. list RS, št. 91/15). Pri odkrivanju in sankcioniranju kršiteljev, poleg pogojev iz omenjenih predpisov, upošteva tudi določila Zakona o prekrških (Ur. list RS, št. 29/11 – UPB, 21/13, 111/13, 74/14 – odl. US, 92/14– odl. US, 32/16, 15/17 – odl. US, 73/19 – odl. US, 175/20 – ZIUOPDVE in 5/21 – odl. US) in Zakona o pravilih cestnega prometa (Ur. list RS, št. 156/21 – UPB in 161/21 – popr.) ter drugih predpisov s tega področja. Podoben način ugotavljanja vožnje z nedovoljeno hitrostjo je (zakonsko) urejen tudi v drugih državah v EU.

V Ministrstvu za notranje zadeve smo mnenja, da normativne spremembe na omenjenem področju trenutno niso potrebne.

Komentarji