Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prekinitev diplomatskih stikov z Izraelom

570 OGLEDOV 43 KOMENTARJEV

Vse bolj jasno postaja, da je Izrael genocidna država. S takimi ne rabimo imeti opravka.

47 glasov

26 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Q qetuo 39 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 1. 2024

Odziv Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je že velikokrat ob različnih priložnostih in srečanjih v mednarodni skupnosti poudarila, da Slovenija poziva k prekinitvi ognja v Gazi. Tako znotraj Evropske unije kot v Varnostnem svetu OZN je jasno pozvala k večji aktivnosti mednarodne skupnosti, da se ustavi vsakršno nasilje nad nedolžnimi civilisti, med katerimi je celo večina žensk in otrok. Z vidika Slovenije je to nedopustno, zato je ministrica tudi večkrat izpostavila, da Izrael po njeni oceni grobo krši mednarodno humanitarno in vojno pravo. O tem bodo seveda odločala pristojna mednarodna sodišča, v prvi vrsti Mednarodno kazensko sodišče.

Vlada Republike Slovenije znotraj EU podpira tudi razpravo o uvedbi restriktivnih ukrepov zoper nasilne izraelske naseljence za Zahodnem Bregu.

Konflikta ni mogoče rešiti na vojaški način. Zato je treba okrepiti politična prizadevanja in poiskati takšno rešitev, ki bo zagotavljala trajni mir na Bližnjem vzhodu. V tem okviru si Slovenija prizadeva za konkreten in izvedljiv mirovni načrt, ki bo zagotavljal varnost Izraelu in državnost Palestincem.

Mnenje Slovenije je zelo cenjeno tudi v arabskih državah, ki si prizadevajo za premirje na Bližnjem vzhodu. To so tudi javno povedali vsi voditelji arabskih držav, s katerimi se je ministrica Fajon sestala. Slovenija si je tako pridobila politično zaupanje tega dela sveta, da ne glede na vse v svoji politično-diplomatski drži sledi načelnosti in vztraja pri doslednem spoštovanju mednarodnega (humanitarnega) prava.

Podpiramo torej čim prejšnjo organizacijo mirovne konference in aktivno vlogo EU v tem okviru. Slovenija pa bo kmalu pri tem aktivno sodelovala tudi kot članica Varnostnega sveta OZN, zato je potrebno krepiti vse diplomatske kanale. Prekinitev diplomatskih odnosov z Izraelom v tem trenutku bi po naši oceni onemogočila neprekinjeno komuniciranje z izraelsko stranjo, kar bi Slovenijo - tudi kot bodočo članico Varnostnega sveta OZN, ki ima ključno vlogo za zagotavljanje miru - ohromilo v diplomatskih prizadevanjih za rešitev konflikta.

Slovenija namreč zagovarja rešitev po mirni poti, za kar pa je nujen dialog med sprtimi stranmi. Pri iskanju rešitev bo tako treba sodelovati z obema stranema, Izraelom in Palestinsko oblastjo.

Komentarji