Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlagam vladi takojšno vrnitev klasičnih urgenc v podpori z dispečerji.

309 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Predlagam vladi takojšno vrnitev klasičnih urgenc v podpori z dispečerji. Ne more se zgoditi, da ko prideš na urgenco, da nikogar ni, ker potem to ni več urgenca! Dispečer pomeni v praksi tudi 10-15 min oddaljeno pomoč, kar pa je lahko usodno!

34 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Big brother 90 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 12. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Sistem izvajanja nujne medicinske pomoči (NMP) temelji na 57 lokacijah v državi, kjer lahko prebivalci dobijo nujno zdravstveno oskrbo neprekinjeno. Od tega je 10 lokacij v bolnišnicah in dve lokaciji v  kliničnih centrih v obliki urgentnih centrov, ostalih 45  lokacij  pa deluje v sklopu organizacije NMP zdravstvenih domov. V urgentnih centrih (UC) je zagotovljena stalna prisotnost zdravnika NMP ali ustreznega specialista, glede na naravo nujnega stanja. UC so namenjeni za takojšnjo oskrbo bolnikom z nujnimi stanji, ki jih v UC prepeljejo mobilne enote NMP ali pridejo s pomočjo svojcev ali celo sami.

Princip dela NMP v večini zdravstvenih domovih  poteka na način, da v času, ko ekipa NMP izvaja delo na terenu, ostane zdravstveni dom v nočnem času ali čez vikend v času, dokler se ekipa ne vrne iz terena, zaprt. Prebivalci, ki bi v tem času potrebovali storitve v ambulanti, imajo navodila, da v primeru njunega stanja takoj pokličejo številko 112, preko katere dobijo ustrezno pomoč najbližje ekipe NMP.

Ministrstvo za zdravje je v zadnjih letih okrepilo delovanje enot in je desetim izvajalcem, ki so od bolnišnic najbolj oddaljeni, financiralo dodatno triažno medicinsko sestro, ki je stalno prisotna na lokaciji. To pomeni, da se dostopnost prebivalcem neprekinjeno zagotavlja na 22 lokacijah, katerih število se bo v prihodnje še povečalo.

V letošnjem letu se predvidevajo tudi spremembe, kjer bodo zdravniki manj obremenjeni z delom v reševalnem vozilu, kar pomeni večjo prisotnost zdravnikov v ambulanti.

Vse skupaj pomeni, da se sistem izboljšuje in krepi in bi vrnitev na sistem »klasične urgence v podpori z dispečerjem« pomenil bistveno poslabšanje dostopnosti prebivalcev do nujnih storitev.

Komentarji