Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Pesticidi in sankcije

305 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Beremo, da so prisotni pesticidi klorpirifos v mandarinah, v soji klotianidin, v jagodah propamokarb, kadmij v korenju, ormetanat v paprikah, itd.

Predlagam vladi, da odredi najstrožjo kontrolo oz. nadzor nad hrano, predvsem sadjem in zelenjavo, ki prihaja v Slovenijo (in ki se pridela v Sloveniji) in odredi tako visoke sankcije, da nobenemu ne bo niti na pamet prišlo, da prodaja sadje in zelenjavo s pesticidi, ki so zdravju škodljivi.

 

39 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M max 108 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 1. 2024

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Spremljanje oziroma nadzor nad ostanki fitofarmacevtskih sredstev se izvaja na več nivojih in sicer: v okviru monitoringa ostankov fitofarmacevtskih sredstev v skladu z Uredbo Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št. 396/2005 z dne 23. februarja 2005 o mejnih vrednostih ostankov pesticidov v ali na hrani in krmi rastlinskega in živalskega izvora ter v okviru inšpekcijskega nadzora nad skladnostjo hrane in krme v skladu z Uredbo (EU) 2017/625 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 15. marca 2017 o izvajanju uradnega nadzora in drugih uradnih dejavnosti, da se zagotovi uporaba zakonodaje o živilih in krmi, pravil o zdravju in dobrobiti živali ter zdravju rastlin in fitofarmacevtskih sredstvih in na vstopnih točkah hrane in krme na območje Skupnosti v skladu s EU zakonodajo.

Slovenija na letnem nivoju odvzame več kot 1000 vzorcev živil in krme, v katerih se preverja vsebnost ostankov fitofarmacevtskih sredstev. Število vzorcev se z leti še povečuje, Slovenija  spada med države kjer je delež odvzetih vzorcev na prebivalca višji od poprečja EU.

V primeru ugotovljene neskladnosti živil ali krme zaradi prekomerne vsebnosti ostankov fitofarmacevtskih sredstev  se prepove dajanje živil ali krme v promet, ob hkratnem umiku iz prometa.

Inšpektorji UVHVVR  v okviru nadzora pregledajo vse pravne ali fizične osebe, ki so vključene v distribucijo neskladnega živila. Poleg prej omenjenega upravnega postopka inšpektor zoper pravno ali fizično osebo uvede tudi prekrškovni postopek. Odvisno od vrste dejavnosti pravne ali fizične osebe  ter ugotovitev pregleda, inšpektor izreče opozorilo, opomin oz. pravno ali fizično osebo kaznuje z denarno sankcijo.. Višina denarne sankcije je določena v Uredbi o metodah vzorčenja proizvodov in izvajanju uredbe (ES) o mejnih vrednostih ostankov pesticidov v ali na hrani in krmi rastlinskega in živalskega izvora (Uradni list RS, št. 31/17129/20 in 2/23), ki v 10 členu določa:

(1) Z globo od 2.000 do 30.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, če:

  • daje v promet živila ali krmo, ki ni skladna z zahtevami prvega odstavka 18. člena Uredbe 396/2005/ES;
  • krmi živali s krmo, ki ni skladna z zahtevami prvega odstavka 18. člena Uredbe 396/2005/ES;
  • ne upošteva prepovedi glede predelave ali mešanja proizvodov za namene razredčenja iz 19. člena Uredbe 396/2005/ES;
  • daje v promet predelane ali sestavljene proizvode, ki niso v skladu z 20. členom Uredbe 396/2005/ES.

(2) Z globo od 800 do 5.000 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznujeta tudi samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost.

(3) Z globo od 200 do 1.000 eurov se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznujejo tudi odgovorna oseba pravne osebe, odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika in odgovorna oseba posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.

(4) Z globo od 100 do 200 eurov se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje tudi posameznik.

Poleg tega ima inšpektor možnost, da v okviru hitrega prekrškovnega postopka izreče globo v znesku, ki je višji od najnižje predpisane globe, določene s to uredbo (11. člen uredbe).

Komentarji