Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Priključitev sončnih elektrarn na omrežje

358 OGLEDOV 24 KOMENTARJEV

Za priključitev vgrajenih sončnih elektrarn na javno omrežje je potrebno čakati mesec in več časa. Za to so krive članice SODO, ki ne zmorejo dela ob sedanji organizaciji. Nedopustno in škodljivo je tako dolgo čananje na priklop. Članice SODO morajo biti tako organizirane, da se čakanje na priklop znaša manj kot 10 dni. Vsak dan čakanja na priklop pomeni zgubo proizvedene sončne električne energije. V kolikor članice nimajo zadosto delovne sile za hiter priklo, bi morale najeti certificirane privatne firme, da to naredijo po normah, ki jih SODO zahteva. Očitno je, da so spet težave v organizaciji, ki so na tem področju nedopustne. Zaradi tega je veliko končanih sončnih elektrarn na čakanju, proizvedena elektrika pa gre v nič.

33 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vinko T. 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 2. 2024

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

Predlog smo analizirali in ugotavljamo, da se nanaša na sistem delovanja elektro distribucijskih podjetij in njihovo počasno ukrepanje pri priklapljanju novih sončnih naprav na elektro distribucijsko omrežje.

Dejstvo je, da prihaja do izjemnega porasta interesa ljudi po postavitvi fotonapetostnih naprav za samooskrbo z električno energijo, kot tudi po namestitvi toplotnih črpalk, ob tem pa elektrodistribucijska podjetja le s težavo zagotavljajo vse priklope na omrežje. Prihaja tudi do omejitev pri pridobivanju soglasij za priklop novih naprav. Z elektro distribucijskimi podjetji komuniciramo glede te problematike in po naših informacijah ozka grla odpravljajo in sicer z  opravljanjem nadurnega dela, zaposlovanjem in usposabljanji novih delavcev ter racionalizacijo delovnih procesov. Obenem se že izvajajo in tudi v prihodnje se predvidevajo večja vlaganja v energetsko infrastrukturo, s katerimi načrtujemo omogočiti več priklopov fotonapetostnih naprav na omrežje, kot tudi namestitev toplotnih črpalk oziroma omogočati možnosti polnjenja električnih avtomobilov. 

Ker predlog naslavlja področja, na katerih že aktivno potekajo ukrepi, smatramo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji