Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog čaka odziv pristojne institucije

Selektivna migracija za stabilnost in gospodarsko rast Slovenije in Evrope

313 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Predlagam program zasnovan na način, da bi privabil kvalificirane delavce, ki bi doprinesli k gospodarstvu države, obenem pa bi zagotavljal, da se ljudje vključijo v delovno silo samo za določeno obdobje.

Tukaj je nekaj ključnih načel programa:

1. Selektivna migracija: Država bi lahko izvajala selektivno migracijo, sprejemala ljudi z določenimi znanji, izkušnjami in poklicnimi spretnostmi, ki so potrebni v državi. To bi lahko vključevalo različne panoge, kot so informatika, inženiring, medicina, izobraževanje itd.

2. Delovna dovoljenja s časovnim omejevanjem: Ljudje, sprejeti v program, bi dobili delovna dovoljenja, ki bi veljala za določeno obdobje, na primer 2-5 let. Med tem časom bi bili upravičeni do dela, socialnih pravic in zdravstvenega varstva.

3. Pogoj za podaljšanje: Po izteku začetnega obdobja bi se delovno dovoljenje lahko podaljšalo le, če bi oseba ostala zaposlena in bi še vedno izpolnjevala pogoje programa. Če oseba ne bi več bila zaposlena, bi morala zapustiti državo.

4. Poudarek na izobraževanju in vključevanju: Program bi lahko vključeval tudi možnosti za izobraževanje in usposabljanje za migrante, da bi izboljšali svoje spretnosti in se bolje vključili v lokalno delovno silo.

5. Družinske vize: Če bi migranti imeli družine, bi bili lahko upravičeni do družinskih viz, ki bi omogočale, da se tudi njihovi družinski člani preselijo z njimi, vendar bi veljala enaka pravila glede zaposlenosti.

6. Sistem spremljanja: Ustrezno bi bilo vzpostaviti sistem spremljanja, ki bi preverjal zaposlenost in izpolnjevanje pogojev s strani migrantov.

7. Poudarek na integraciji: Pomemben del programa bi moral biti poudarek na integraciji migrantov v lokalno skupnost, vključno z učenjem jezika in kulture ter spodbujanjem sodelovanja v družbenem življenju.

Ta predlog bi lahko zagotavljal koristi za državo, saj bi privabljal kvalificirane delavce in spodbujal gospodarsko rast, obenem pa bi tudi omogočal ljudem iz drugih držav priložnost za delo in izkušnje v Sloveniji. Vendar pa bi moralo biti skrbno načrtovano, da bi se izognili zlorabam sistema in zagotovili, da migranti spoštujejo pogoje programa. 

21 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 15 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sončni Avatar 93 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ROK ZA ODGOVOR

Komentarji