Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uvedba trošarine na sladkor in vino

415 OGLEDOV 17 KOMENTARJEV

Uvedba trošarine na sladkor in vino.

Uvedba trošarine na vino je 0. Kar nikalor ni prav, saj spada med alkoholne pijače tako kot žgane pijace itd.

Uvedba trošarine na sladkor. Ima negativne ucinke na razvoj otrok, tudi starejših, ljudje so porinjeni v nemilost proizvajalca in lazne deklaracije o vsebnosti sladkorja. Zdravstveni sistem več ne bo vzdrzal.

30 glasov

18 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Doris Horvat 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 11. 2023

Odziv Ministrstva za finance

V zvezi s predlogom za uvedbo trošarine na sladkor in vino, pojasnjujemo, da v okviru Ministrstva za finance že potekajo razmisleki o možnosti dodatne obdavčitve navedenih izdelkov.

Naslovni predlog sicer temelji na negativnem vplivu obeh izdelkov na zdravje, za uzakonitev predlagane rešitve pa bo potrebna širša javna in strokovna presoja. Določanje višje obdavčitve za obravnavane izdelke je kompleksno vprašanje, zato bo poleg zdravstvenega in fiskalnega vidika, treba upoštevati tudi vrsto drugih vidikov in ciljev, ki jih država zasleduje, predvsem glede na delovno pristojnost ministrstva, pristojnega za kmetijstvo in gospodarstvo.

Višja obdavčitev bi vplivala na zvišanje maloprodajne cene in, po eni strani, na želeno znižanje porabe teh izdelkov (kar je cilj ukrepa z vidika vpliva na zdravje, zaradi možnih čezmejnih nakupov pa ne pomeni nujno tudi zmanjšanega konzumiranja). Ob pozitivnih učinkih ukrepa je treba upoštevati tudi morebitne posledice na strukturne spremembe v gospodarstvu in kmetijstvu, vpliv na lokalno pridelavo, ponudbo in konkurenčnost obravnavanih izdelkov ter vpliv na nadzor oziroma zahtevnost administriranja sistema za zavezance in nadzorni organ.
 

Odziv Ministrstva za zdravje

Alkoholne pijače niso običajna dobrina, saj zanje velja, da večja kot je njihova raba, več je z njo povezane zdravstvene in druge škode. V svetu je alkohol šesti najpomembnejši vzrok za prezgodnjo umrljivost in obolevnost, v Evropi je tretji, med mladimi pa prvi vzrok umrljivosti. Bolezni, kot so zasvojenost z alkoholom, alkoholna ciroza jeter in alkoholni gastritis, so neposredno v celoti povezane s pitjem alkohola in bi jih lahko enostavno preprečili. S pitjem alkohola je povezana tudi večja pojavnost številnih drugih bolezni, kot so rakava obolenja, mišično-skeletne in srčno-žilne bolezni, bolezni želodca in prebavil. Alkohol vpliva na čisto vse organske sisteme v našem telesu, njegovo prekomerno uživanje lahko vodi do resnih problemov tudi na področju živčevja (na primer anksioznost, motnje koncentracije, motnje spanja, depresija).

Obremenitev alkoholnih pijač s trošarinami ne predstavlja zgolj javnofinančnega instrumenta, temveč ga lahko vsaj iz dveh razlogov razumemo tudi kot javnozdravstvenega. S pobranimi trošarinami na alkohol se delno povrnejo stroški za zdravstvene, socialne, gospodarske in druge posledice ter škodo, ki jo pitje alkohola povzroča. Hkrati pa se s trošarinami aktivno vpliva na višjo prodajno ceno alkoholnih pijač, s tem pa na njihovo manjšo cenovno dostopnost in posledično (empirično dokazljivo) na manjšo porabo alkohola v praksi.

Prehrana z manj sladkorja (po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije to pomeni manj kot 10 % pokritja dnevnih energijskih potreb posameznika na račun enostavnih sladkorjev v hrani) pomembno vpliva na zmanjševanje tveganja za razvoj kariesa in določenih kroničnih nenalezljivih bolezni, kamor sodita na primer sladkorna bolezen tipa II in debelost.  Zato se na medresorski ravni pripravljajo ukrepi, s katerimi bi vplivali na manjšo porabo zdravju nekoristnih živil oz. sladkorja.

Komentarji