Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Študentom medicinske štipendije, vezava za obdobje

361 OGLEDOV 21 KOMENTARJEV

Primer na eno od obeh medicinskih fakultet je letno vpisanih cca 160 študentov, vsi top maturanti. Zaradi močne selekcije in ugotovitve nekaterih, da ta študij ni za njih, jih v drugi letnik pride slabih 40 %. V drugem letniku jim na samih predavanjih povedo, da jih po statistiki na generacijo, ki se došola odide 60% delat v tujino - naša država šola v dragih zahtevnih programih zdravnike, ki nato delajo v tujini - torej na generacijo, od vpisanih 120 študentov, pride kot zdravnik z zaposlitvijo v Slovenijo le 20-25 zdravnikov.

V zelo selektivnem, kompleksnem, dragem študiju tako šolamo kvaliteten kader za delo v tujini, sami pa nato zaposlujemo zdravnike iz vzhodnih dežel, kjer kvaliteta študija verjetno ni na ravni naših študijev.

....

Smiselno bi bilo, da država razmisli o štipendiranju, kjer bi študente zavezali, da dvojno dolžino časa prejemanja štipendije nato oddelajo v Sloveniji. Ko bodo že nekaj časa na delu v Sloveniji pa bo tudi manjša možnost, da odidejo v tujino.

40 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Jure B 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 11. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Vlada pojasnjuje, da glede financiranja izobraževanja zdravnikov veljajo enaka pravila kot za vse ostale redne študijske programe, zato parcialno urejanje financiranja izobraževanja samo za študij medicine ne bi bilo ustrezno.

Je pa vračanje sredstev v primeru odhoda iz javnega zdravstvenega sistema urejeno pri izvajanju specializacij zdravnikov. Zdravniki po zaključenem študiju medicine še niso samostojni pri opravljanju zdravniškega dela, ampak morajo opraviti še specializacijo, v okviru katere se usposobijo za samostojno opravljanje svojega dela.

Sredstva za opravljanje specializacije za specializante, ki opravljajo specializacijo za potrebe javne zdravstvene mreže, se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije. Če specializant po končani specializaciji odkloni sklenitev delovnega razmerja pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti v javni zdravstveni mreži oziroma ostane zaposlen v javni zdravstveni mreži manj kot za enkratno časovno obdobje trajanja specializacije, je dolžan povrniti stroške specializacije v proračun republike Slovenije.

Komentarji