Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Zmanjšanje dohodninske osnove za davkoplačevalce, ki se odločijo za brezgotovinsko poslovanje

529 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Pozdravljeni!

Ker v državi obstajajo pobude, da se gotovina vpiše v Ustavo Republike Slovenije kot ustavna pravica, in ker v državi obstajajo državljani, davkoplačevalci, ki se ne bojijo, da bi jim kdorkoli sledil kje opravljajo svoje bančne transakcije (z izjemo žene/moža) vlagam pobudoi, da se slednji ob potencialnem vpisu na seznam rezidentov, ki bodo svoje transakcije opravljali izključno v gotovini in se zato oprostijo, oz. se jim zniža dohodninska osnova za vsakoletno ocenjeno vrednost sive ekonomije. Ta je po zadnjih podatkih spletne strani www.worldeconomics.com 23,8% oz kot stran navaja približno 26 milijard USD.

Razlogi za takšno pobudo:

Vsi vemo, da v primeru gotovine nimamo kontrole nad tem, kdo je komu dal določen znesek za opravljeno storitev, in ali je bil za to plačan davek, ki ga moramo sicer plačati vsi državljani v skladu z zakonom. Ravno zaradi tega dejstva prihaja do davčne utaje skoraj četrtine ustvarjenega v državi. Ker "utajevalcem" ostane žepu več kot poštenim davkoplačevalcem, so slednji v neenakem položaju, in po 14. členu ustave več ni zagotovljena enakost pred zakonom. Da bi se ob morebitnem vpisu gotovine v ustavo takšna anomalija preprečila, bi država oz Ministrstvo za Finance davkoplačevalcem, ki se zavestno odločijo omogočila uveljavljanje znižanje dohodninske osnove (ob že ustaljenih olajšavah) za ocenjeno stopnjo sive ekonomije (ki jo mora izvesti neodvisna mednarodna inštitucija), kar bi privedlo do izenačitve vseh davkoplačevalcev pred zakonom.

Primer izračuna (brez znižanja davčne osnove zaradi sive ekonomije):

Povprečna slovenka bruto plača: 2.200 € (približno)

Olajšave: 416,67 €

Prispevki delavca: 486,20€

Dohodninska osnova: 1.297,13 €

Akontacija dohodnine: 264,29 €

Neto plača: 1.449,51 €

Primer izračuna (brez znižanja davčne osnove zaradi sive ekonomije):

Povprečna slovenka bruto plača: 2.200 € (približno)

Olajšava zaradi sive ekonomije (zaradi brezgotovinkega poslovanja, ocenjena vrednost sive ekonomije 23,8% BDP): 523,60 €

Bruto plača znižana za odstotek sive ekonomije: 1.676,40 €

Olajšave: 416,67 €

Prispevki delavca: 359,02 €

Dohodninska osnova: 848,91 €

Akontacija dohodnine: 147,76 €

Neto plača: 1.117,82 € + 523,60 € = 1.641,42 €

Tako bi se znesek olajšave zaradi sive ekonomije najprej odbil od polne bruto plače zaposlenega, nato bi se uveljavljal obstoječ obračun in na koncu bi se znesek olajšave prištel neto plači, kar bi bila osnova za izplačilo.

Tako bi to bila kompentacija (191,91€ neto za primer povprečne slovenske bruto plače) za diskriminacijo "poštenih davkoplačevalcev" v primeru gotovinske družbe. Ker del populacije meni, da ima pravico za to da plačuje z gotovino, sem prepričan da drugi del pričakuje enakovredno obravnavo, če že lahko prvi del populacije z referendumom izsili vpis gotovine v ustavo kot plačilnega sredstva. To ji najmanj pripada.

S spoštovanjem!

Slavko Mislej

5 glasov

26 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Slavko Mislej 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji