Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

prepoved deljenja applikacij 'folow number and gps location'

269 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Zadnje čase se pojavlja v reklamnih sporočilih dostop do aplikacije "spremljaj številko in lokacijo"

Ta aplikacija omogoča, da samo z vnosom želene telefonske številke lahko slediš lokacijo lastnika naprave ki poseduje to številko.

Veladi močno priporočam za prepoved deljenja te aplikacije kakor tudi prepoved uporabe kot kaznivo dejanje. Kasneje GPRD ne pomaga, ko so prekrški storjeni.

Menim, da ima vlada obvezo po zaščiti državljanov, moč in orodje, potrebno infrastrukturo ter kompetentne ljudi za preprečitev uporabe tovrstne aplikacije.

Gre za zaščito osebne integritete posameznika.

Ne govorim o starševskem sledenju svojih otrok, pač pa o nevarni aplikaciji, ki jo lahko uporabi vsakdo z vnosom katerekoli številke katerega koli uporabnika.

29 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR O obhodnik 38 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


11. 12. 2023

Odziv Urada Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost

V zvezi s predlogom, da vlada onemogoči deljenje aplikacije »spremljaj številko in lokacijo«, ki se pojavlja v reklamnih sporočilih in omogoča, da samo z vnosom želene telefonske številke lahko slediš lokacijo lastnika naprave, ki poseduje to številko podajamo naslednje pojasnilo. Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV) je pristojni nacionalni organ za informacijsko varnost po Zakon o informacijski varnosti (Uradni list RS, št. 30/18, 95/21, 130/22 – ZEKom-2, 18/23 – ZDU-1O in 49/23). V skladu z zakonsko določenimi pristojnostmi URSIV med drugim skrbi tudi za dvig zavedanja javnosti o informacijski varnosti. V ta namen financira program Varni na internetu, ki ga izvaja odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT pri javnem zavodu Akademska in raziskovalna mreža Slovenije.

Pri uporabi mobilnih aplikacij in naprav priporočamo upoštevanje pravil varne uporabe. Pomembno je, da aplikacije, ki jih uporabljate redno posodabljate. Aplikacij, ki jih ne uporabljate, odstranite. Aplikacije nalagajte na svoje naprave iz uradnih naslovov kot so App Store ali Google Play. Sporočil in povezav v sporočilih, ki vam jih posredujejo nepoznane osebe ne odpirate in jih ne posredujete. Predlagamo, da si nastavite dobro geslo in aktivirate dvostopenjsko avtentikacijo za dostop do aplikacij. Vedno premislite komu in na katero mesto boste posredovali vašo telefonsko številko.

Ob uporabi pametnih telefonov se moramo zavedati, da gre za zmogljive naprave na nivoju osebnih računalnikov, ki jih prenašamo v žepih, torbicah ali aktovkah. Zaradi pomanjkljive varnosti in hitre dosegljivosti postajo primarna tarča za zlonamerne aktivnosti. Uporabniki pametnih telefonov se pogosto ne zavedajo, da lahko s klikom na povezavo ali s preneseno aplikacijo podelijo tudi dovoljenje za deljenje podatkov o lokaciji.

Dolžni smo opozoriti, da že obstoječi Kazenski zakonik (Uradni list RS, št. 50/12 – uradno prečiščeno besedilo, 6/16 – popr., 54/15, 38/16, 27/17, 23/20, 91/20, 95/21, 186/21, 105/22 – ZZNŠPP in 16/23) opredeljuje kaznivo dejanje zalezovanje (134.a člen), napad na informacijski sistem (221. člen) ter izdelovanje in pridobivanje orožja in pripomočkov, namenjenih za kaznivo dejanje (306. člen).

Komentarji