Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Pametni ležeči policaji

475 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Vsi vemo da je v naši državi vsak dan vedno več ležečih policajev katerih noben ne mara, hkrati pa nam uničujejo vozila saj so ti ležeči policaji nameščeni v conah 30 katerih je vedno več in praktično večino jih je nemogoče prevoziti pri tej hitrosti brez da bi poškodoval vozilo ali potnike. Zato predlagam da se začnejo namesto navadnih ležečih policajev vgrajevati *pametni* ležeči policaji kateri kaznujejo samo prehitre voznike, vozila katera pa potujejo z temu primerno hitrostjo pa sploh nebi vedela da je tam ležeči policaj. Saj trenutni ležeči policaji kaznujejo prav vse voznike kateri se peljejo 30km/h ali manj in tisti kateri vozijo hitreje od predpisane hitrosti.

25 glasov

12 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N Neznana oseba 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


11. 12. 2023

Odziv Ministrstva za infrastrrukturo

Prometno ureditev na javnih cestah v Republiki Sloveniji v skladu z 85. členom Zakona o cestah (Uradni list RS, št. 132/22, 140/22 – ZSDH-1A, 29/23 in 78/23 – ZUNPEOVE) odreja upravljavec cest, kar se odraža s postavitvijo ustrezne prometne signalizacije in prometne opreme. Z državnimi cestami upravlja Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI), z občinskimi pa posamezne občine.

Vgradnjo oz. postavitev naprav za umirjanje prometa ureja 74. člen Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi (Uradni list RS, št. 99/15, 46/17, 59/18, 63/19 in 150/21). Šesti odstavek navedenega člena dopušča vgradnjo naprav, ki selektivno umirjajo promet z dvigovanjem ali spuščanjem dela vozne površine, v kolikor izpolnjujejo predpisane dimenzijske zahteve iz pravilnika oziroma so dimenzionirane v skladu s Tehnično specifikacijo za ceste TSC 03.800:2009 Naprave in ukrepi za umirjanje prometa.

Velika večina območij umirjenega prometa se nahaja na prometnih površinah, ki so v upravljanju občin. Vsaka občina posebej odreja opremo za umirjanje prometa na podlagi kriterijev za izbor naprav in ukrepov iz tehnične specifikacije TSC 03.800:2009 in sicer od blažjih, opozorilnih (optične in zvočne opozorilne naprave) do prisilnih (grbine in ploščadi, zožitve, zamiki osi ceste).

DRSI kot upravljavec državnih cest na postopkovno enak način odreja opremo za umirjanje prometa na delih državnih cest, ki so s prometno signalizacijo označena kot območja umirjenega prometa.

Komentarji