Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Plačni sistem po učinku, odgovornosti in obremenitvi

254 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam, da plačni sistem ne temelji več zgolj na stopnji izobrazbe, ampak se razširi na količino opravljenega dela, da se oceni odgovornost, ki jo delavec na določenem delovnem mestu sprejema, ter obremenitev (največkrat psihična), pod katero je zaradi narave svojega dela. Ob pregledu predloga novega plačnega sistema bi rada opozorila, da npr. medicinska sestra v bolnišnici ne dela na istem delovnem mestu kot medicinska sestra v ambulanti družinskega zdravnika v zdravstvenem domu. Ena sprejema veliko več odgovornosti kot druga, njeno delo je veliko bolj dinamično, predvsem pa fizično in psihično neprimerno bolj naporno. Predlagam, da se natančno preveri zaposlitve, ki jih določeno delovno mesto obsega, ter se bolj obremenjen kader tudi bolje plača (pa ne le 100€ več) in se ne plačuje zgolj po stopnji izobrazbe. Namesto, da ogenj gasite s t.i. ‘dodatkom do minimalne plače’ in dvigom plače, ki je že tako ali tako bolj žepnina kot plača, za 2 plačna razreda, poiščite razloge za kadrovsko stisko in izgorelost zaposlenih v določenih resorjih.

41 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 29 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Anuka 12 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 1. 2024

Odziv Ministrstva za javno upravo

Zakon o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS), (Uradni list RS, št. 108/09 – uradno prečiščeno besedilo, 13/10, 59/10, 85/10, 107/10, 35/11 – ORZSPJS49a, 27/12 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 46/13, 25/14 – ZFU, 50/14, 95/14 – ZUPPJS15, 82/15, 23/17 – ZDOdv, 67/17, 84/18, 204/21 in 139/22) določa v 1. členu (Vsebina in cilji zakona): (1) Ta zakon ureja sistem plač funkcionarjev in javnih uslužbencev v javnem sektorju, pravila za njihovo določanje, obračunavanje in izplačevanje ter pravila za določanje obsega sredstev za plače. Zakon opredeljuje tudi postopek za spremembe razmerij med plačnimi skupinami in plačnimi podskupinami v javnem sektorju. (2) Zakon določa skupne temelje sistema plač v javnem sektorju, in sicer za uveljavitev načela enakega plačila za delo na primerljivih delovnih mestih, nazivih in funkcijah, za zagotovitev preglednosti sistema plač ter stimulativnosti plač.

ZSPJS določa v šesti, deveti, trinajsti, štirinajsti in petnajsti točki 2. člena (Pomen izrazov): 6) Sistemizacija delovnih mest je akt, v katerem so v skladu z notranjo organizacijo določena delovna mesta, potrebna za izvajanje nalog državnega organa, uprave lokalne skupnosti oziroma osebe javnega prava, z opisom pogojev za zasedbo delovnih mest in nalog na posameznih delovnih mestih ter plačni razredi. 9) Zahtevnost delovnega mesta, naziva in funkcije je prvina za določanje osnovnih plač na plačni lestvici. Določa se z zahtevnostjo nalog in iz njih izhajajočo zahtevano usposobljenostjo (zahtevana strokovna izobrazba, potrebna dodatna znanja in izkušnje), odgovornostjo, pooblastili in omejitvami, psihofizičnimi in umskimi napori ter vplivi okolja. 13) Osnovna plača je tisti del plače, ki ga prejema javni uslužbenec ali funkcionar na posameznem delovnem mestu, nazivu ali funkciji za opravljeno delo v polnem delovnem času in za pričakovane rezultate dela v posameznem mesecu. V osnovni plači je všteto tudi napredovanje javnega uslužbenca ali funkcionarja. 14) Del plače za delovno  uspešnost je tisti del plače, ki ga lahko prejme javni uslužbenec za nadpovprečno uspešno opravljeno delo v določenem obdobju. 15) Dodatki so del plače javnega uslužbenca in funkcionarja za posebne pogoje, nevarnost in obremenitve, ki niso upoštevane pri vrednotenju zahtevnosti delovnega mesta, naziva ali funkcije.

Zahvaljujemo se vam za predlog in obenem sporočamo, da se bo v naslednjih tednih pričelo nadaljevanje pogajanj med vladno stranjo in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema javnega sektorja in odpravi nesorazmerij.

Komentarji