Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev ugovora vesti

391 OGLEDOV 17 KOMENTARJEV

Predlagam, da se ukine ugovor vesti, kot npr. ginekologov ugovor vesti ob odločitvi za splav, farmacevtov ugovor vesti ob nakupu t.i. ‘jutranje tabletke’ itd. Ko se odločiš za poklic, z njim sprejmeš njegove pozitivne in negativne posledice in plati. Osebna prepričanja na delovnem mestu pač naj ne bi imela mesta. Doktor medicine z opravljeno specializacijo za ginekologa se že ob začetku opravljanja specializacije zaveda, kaj bodo njegove dolžnosti obsegale in kaj vse pride zraven. Zatorej se mi zdi nesmiselno, da je dovoljeno svoja osebna prepričanja s seboj nositi na delovno mesto.

30 glasov

24 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 29 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Anuka 12 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


11. 12. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Razumemo vašo zaskrbljenost glede ugovora vesti in se strinjamo, da je pomembno, da strokovnjaki v zdravstvenem sektorju izpolnjujejo svoje dolžnosti z največjo skrbnostjo in brez diskriminacije. Hkrati pa je treba upoštevati pravico posameznika do svobode vesti in veroizpovedi. Vlada je zavezana k zagotavljanju uravnoteženega okvira, ki spoštuje pravice in svoboščine vseh državljanov. Razprave o morebitnih spremembah zakonodaje ali pravil glede ugovora vesti zahtevajo celovito preučitev različnih stališč, vključno z mnenjem strokovnjakov s področja medicine, etike in prava.

A svoboda vesti je temeljna človekova pravica. Omejevanje te pravice lahko sproži vprašanja v zvezi z ustavno varstvom in spoštovanjem temeljnih pravic posameznikov. Zdravstveni delavci imajo pravico do svobode vesti in možnost ugovora vesti v skladu s svojimi osebnimi prepričanji. Mnogi zdravstveni delavci se opirajo na svoja verska ali moralna prepričanja pri izvajanju svojega poklica. Omejitev teh prepričanj bi lahko pomenila kršitev njihove svobode izražanja veroizpovedi. Omejevanje ugovora vesti bi lahko vplivalo tudi na njihovo sposobnost samostojnega odločanja v skladu s svojimi strokovnimi presojami. V nekaterih primerih bi omejitev ugovora vesti pomenila, da bi zdravstveni delavci morali sodelovati pri postopkih, ki so v nasprotju z njihovimi etičnimi prepričanji. To pa sproža vprašanja o prisili in etični odgovornosti v zdravstveni praksi.

Vprašanje ugovora vesti je torej delikatno ravnovesje med pravicami posameznikov, zahtevami poklica in potrebami pacientov. Na ministrstvu si prizadevamo za odprt dialog med državljani in vladnimi institucijami ter se zavedamo, da je potrebno najti rešitve, ki bodo spoštovale raznolikost mnenj in stališč v naši družbi.

Komentarji