Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlog za zdravstveno reformo

214 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Zdravstvena reforma v Sloveniji ne bo uspela, če se nabava potrebščin ne bo izvajala z enega mesta. Predlagam, da se ustanovi agencija v okviru EU (veliko držav ima korupcijske probleme). Nabavne cene bi bile povsod enake oz. nižje (količinska skupna nabava) in splošno priznane....Tudi kvaliteta medicinskih pripomočkov in zdravil bi morala biti standardna za vse Tako bi odpadli razni posredniki s svojimi maržami, tudi "javna naročila" bi bila nepotrebna. Seveda bi morale vse bolnišnice voditi striktno materialno knjigovodstvo v zvezi z nabavo in porabo.

33 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 29 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR 5 5ricD 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 4. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

Področje cen zdravil je v Republiki Sloveniji urejeno z Zakonom o zdravilih in je v pristojnosti Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), njihovo financiranje iz javnih sredstev pa z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in je v pristojnosti ZZZS. Oba zakona sta bila skupaj s podzakonskimi predpisi dopolnjena v letu 2008 in zagotovljena je bila skladnost predpisov z EU Direktivo 98/105/EGS. Le-ta ureja bistvene postopkovne parametre, izbira cenovnega modela in oblikovanje cenovne politike pa je v pristojnosti Republike Slovenije.

Vsebina nacionalnega modela, ki določa cene in financiranje iz javnih sredstev, je v pristojnosti države. V Sloveniji so v skladu z EU priporočili regulirane cene le tistih zdravil, ki se financirajo iz javnih sredstev. JAZMP je nacionalni organ, pristojen za določanje cen zdravil, ki se na trgu RS financirajo iz javnih sredstev. Postopki določanja cen potekajo na podlagi zakonskih določb in določb aktualnega pravilnika (Pravilnik o določanju cen zdravil za uporabo v humani medicini. Predpisi zelo natančno podajajo merila, način in postopke za določanje, spreminjanje in objavo reguliranih cen zdravil.

Komentarji