Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Spremembe zakonov in pravilnikov v visokem šolstvu

184 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam spremembe členov v 3 spodaj omenjenih zakonih, ki urejajo področje visokega šolstva in plač v javnem sektorju izobraževalnega ceha. S spremembami si nadejam večjo enakost študentov v šolskem sistemu in tudi njihovo socialno varnost. Ker je problem z iskanjem stanovanja za študente pereč problem že več desetletij to med drugim pomeni tudi nespremenjeno stanje že vsaj 20 let. Z omejitvijo in izključno oddajanje sob tako v javnem kot tudi zasebnem sektorju se bo stanovanjska situacija v sobah (kjer biva tudi po več kot 6 študentov za maksimalno ceno) socialna situacija močno izboljšala. Sistem deluje na podoben sistem izpolnjevanja minimalnih prenočitvenih pogojev s strani gostincev oziroma v turizmu. Sprememba zakona med drugim tudi predvideva uveljavitev pravice izobraževanja na daljavo v primerih, ko študentski dom pred začetkom študijskega leta oziroma vsaj 1 mesec po začetku ni sposoben zagotoviti študentu. To bo med drugim pomagalo študentom k večji produktivnosti, saj ne bodo zapravljali cele dneve učenja pred knjigami in bodo po lastni volji lahko tudi počeli druge stvari (npr. delo) in bili tudi manj izmučeni.

Spremembe na novo identificirajo maturante splošne kot tudi poklicne mature primerne za vpis na visokošolski študij in enakost izobraževanja na visokošolskem študiju. To je predvsem pomembno iz vidika, da so trenutno dijaki splošne gimnazije "več vredni" kot dijaki strokovnega izobraževanja kar pa ni prav. V srednješolskem izobraževanju bi morale vse vrste šol v splošnih predmetih zagotavljati enako znanje in se v poglobljeno strokovnost usmeriti na visokošolski ravni. 

V nalogah NAVKIS so dodane nove naloge in izbrisane nekatere stare. Pomembno je, da NAVKIS ne omejuje vpisnih mest na študij, ampak da omejitev vpisnih mest omejuje izključno stanje v realnem delavskem sektorju. Da se pridobi visoko zaposljivo in produktivno silo je treba dijakom z višjimi omejitvami na nepotrebnih študijskih smereh pokazati njihovo realno zaposljivost po končanem študiju. S takšnim predlogom menim, da bo ministrstvo in visokošolski ceh uspešno preusmerilo dijake v še tako potrebne poklice. 

Kar se tiče pa še sprememb v plačah javnih uslužbencev pa v visokošolskem sketorju ne govorimo o izrazito fizično težkem delu, zaradi česar se mora zagotoviti minimalna plača vsem zaposlenim in realno plačilo po opravljenih predavanjih in raziskovalnem delu. Vlada ali ministrstvo lahko na danem primeru spreminjajo tudi številke in s tem izboljšajo končno vrednost izplačila. Bistveno je, da takšen sistem prikaže pravičnejšo izplačilo plače glede na dejansko opravljeno delo in ne glede na plačilno lestvico. Vsakdo, ki bo delal trdo v visokem šolstvu bo lahko že na mesečni ravni presegel 2.000 evrov izplačila. Poleg tega pa je potrebno razmišljati o enakosti pred zakonom med študenti in profesorji in tudi za profesorje uvesti posamezne kazenske dedukcije omenjene v spremembi zakona.


A) spremembe se nanašajo na pravilnik o subvencioniranju bivanja študentov (povezava do pravilnika: pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa.

člen 10. se spremeni: Študentski domovi zasebniki s subvencijo in zasebniki brez subvencije, ki se odločijo oddati sobo študentom morajo študentu zagotavljati....

 

Doda se nov člen v rubriko "4. naloge pisarn za študentske domove in študentskih pisarn":

 

člen 24. nov odstavek: Pravtako mora študentska pisarna oziroma študentski dom v najmanj 1 mesecu od začetka študijskega leta zagotoviti bivanje tako v javnih kot zasebnih nastanitvah s subvencijo za vse študente, ki so se uvrstili na prvo prednostno listo. V kolikor študentski dom oziroma študentska pisarna tega ni sposobna urediti v roku 1 meseca od začetka študijskega leta je študent upravičen do popolne subvencije oziroma kritja stroškov pri zasebniku ali začasne rešitve; začasnega stanovanja ali dela na daljavo do pridobitve proste sobe v javnem študentskem domu.

 

Pravtako se dodajo novi členi v oddelek IV. SUBVENCIJE IN NADZOROVANJE NAMENSKE PORABE:

 

člen 28. Mesečno subvencijo določi minister na podlagi povprečne cene bivanja in povprečnih stroškov za preživetjev preteklem letu z minimalno višino subvencije v višini 50% vsote obeh stroškov. Subvencija se zagotavlja 12 mesecev v letu.

 

člen 29. nov odstavek: Študentje so v času, ko fizično cel mesec ne bivajo v študentskem domu (tj. počitnice, bolezen) upravičeni do plačevanja 15% redne subvencionirane cene.

 

člen 30. se črta.

 

člen 33. Nadzor nad zakonitostjo dela študentskih domov in izpolnjevanjem določb tega pravilnika in izpolnjevanjem pogojev za dodeljevanje subvencij.... 

(NOV) člen 34. Oddajanje sob za študentske namene na nepremičninskem trgu ne bo več možno. Oddajalci sob iz nepremičninskega trga bodo lahko oddajali svoje sobe študentom preko Študentskih domov v posameznih mestih in bodo morali upoštevati predpise iz tega zakona opisanih v oddelu III. POGOJI ZA DODELJEVANJE SUBVENCIJ, 10. člen. 

 

B) Spremembe se nanašajo na zakon o visokem šolstvu; ZVis (povezava: pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa)

 

Doda se nov odstavek: člen 7. (izobraževanje pod enakimi pogoji) Pravtako Republika Slovenija in Ministrstvo za visoko šolstvo zagotavljata izobraževanje pod enakimi pogoji v visokem šolstvu za vse maturante splošne in poklicne mature v Sloveniji. Dijaki poklicne šole lahko iz programov certificiranih kot srednje strokovno izobraževanje opravljajo tudi splošno maturo. Dijakom programov nižjega poklicnega izobraževanja in poklicnega strokovnega izobraževanja ni omogočen vpis iz te ravni na univerzitetno visokošolsko raven. 

Dijakom, ki prihajajo iz stroke ob vpisu na strokoven univerzitetni študij se omogočajo točkovni bonusi ob vpisu. (npr. dijak zdravtvene srednje šole dobi bonus ob vpisu na medicinsko oziroma zdravstveno fakulteto).  

 

pravtako se doda nov člen v 7b. in izbriše odstavek Minister, pristojen za visoko šolstvo, sprejme pravilnik, ki opredeljuje postopek obravnave zaznane kršitve.

nov člen veli: Vsak študent je primoran prvotno obvestiti varuha študentovih pravic o sumu trpinčenja in nadlegovanja, to lahko stori tudi zakoniti zastopnik. Varuh je primoran takoj o sumu obvestiti rektorja univerze, senat univerze in varnostne službe (policijo). O rrsničnosti kršitve odloča in raziskuje policija ter specializirano tožilstvo oziroma sodišče. Sankcioniranje profesorja oziroma zaposlenega na fakulteti izvede senat univerze oziroma pri hujših kršitvah policija.

 

k členu 51f. (naloge agencije NAVKIS) se dodajo odstavki in besede: določi postopke in merila za zunanje evalvacije in akreditacije ter druga merila in predpise, razen pogoje za vpis v visoko šolstvo. Nadzoruje delo v javnih fakultetah in nadzoruje izpolnjevanje državnih kurikulumov za visoko šolstvo v Republiki Sloveniji. Agencija NAVKIS je pravtako pred novim razpisom primorana izvesti posvetovanje z Zavodom za zaposlovanje RS (v nadaljevanju: ZRSZ), ki ima jasen pogled po potrebi diplomantov na trgu. 

NAVKIS. sestavi mnenje po posvetovanju z ZRSZ in v njem vladi svetuje kjer bi bilo smiselno zvišanje ali znižanje vpisnih mest. 

 

k členu 66. (pravice in dolžnosti študentov) se dodajo odstavki oziroma besede: Študenti imajo pravico do vpisa in izobraževanja pod enakimi, z zakonom, statutom in študijskim programom določenimi pogoji. Pri tem: lahko enkrat v času enega študijskega leta ponavljajo letnik ali spremenijo študijski program ali smer maksimalno 2 leti zapored zaradi neizpolnitve obveznosti v prejšnji smeri ali študijskem programu, so upravičeni do povračila stroškov med študijem (šolnina, ostali stroški povezani s študijem; nakup gradiva, stroški ob vpisu ali, če dobi pozitivno oceno v skladu z členom 7b. tega zakona)) v kolikor niso sposobni dokončati študija zaradi prevelike preobremenitve v smislu nezmožnosti prejetja stanovanja v diameru 15 km od kraja študija.

 

C) Slednje spremembe se nanašajo na zakon o sistemu plač v javnem sektorju in se za kategorijo D (D1 in D2) sprejme slednji način izračuna plače:

 

D1 - osnovna določena minimalna plača, število ur predavanj (minimalno 7 ur v enem mesecu; 7 evrov neto na opravljeno predavano uro), redni dodatek za raziskovalno delo (v višini 400 evrov). (primer: povprečna neto plača 1.318,64 + opravljenih 20 ur predavanj (140 evrov) + 400 evrov dodatka za raziskovalno delo = 1.858,64 evrov redna mesečna neto plača. Dodajo se še stroški prevoza, hrane in drugi dodatki za uspešnost.

 

D2 - (izključno predavatelji višjih strokovnih šol in strokovni sodelavci): minimalna plača + število ur predavanj (pri katerih je 8,50 evrov na predavano uro) + stroški prevoza, hrane in drugi dodatki za uspešnost.

 

Plača se lahko zaradi neuspešnosti pri delu oziroma vsake pozitivno ugotovljene javljene nepravilnosti oziroma pritožbe s strani senata oziroma drugih organov univerze na prošnjo študentov zniža za 20 evrov in se skladno sešteva v naslednjih mesecih v kolikor so nove pritožbe. Dedukcije se lahko izvajajo največ tri mesece zapored.

3 glasovi

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 52 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Y Yoys780 30 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 22. 9. 2023 | 13:20:14

Spremembe zakonov in pravilnikov v visokem šolstvu

A) spremembe se nanašajo na zakon o subvencioniranju bivanja študentov (povezava do pravilnika: pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa.

 

Doda se nov člen v rubriko "4. naloge pisarn za študentske domove in študentskih pisarn":

 

člen 24. nov odstavek: Pravtako mora študentska pisarna oziroma študentski dom v najmanj 1 mesecu od začetka študijskega leta zagotoviti bivanje tako v javnih kot zasebnih nastanitvah s subvencijo za vse študente, ki so se uvrstili na prvo prednostno listo. V kolikor študentski dom oziroma študentska pisarna tega ni sposobna urediti v roku 1 meseca od začetka študijskega leta je študent upravičen do popolne subvencije oziroma kritja stroškov pri zasebniku.

 

Pravtako se dodajo novi členi v rubriko IV. SUBVENCIJE IN NADZOROVANJE NAMENSKE PORABE:

 

člen 28. Mesečno subvencijo določi minister na podlagi povprečne cene bivanja in povprečnih stroškov za preživetjev preteklem letu z minimalno višino subvencije v višini 50% vsote obeh stroškov. Subvencija se zagotavlja 12 mesecev v letu.

 

člen 29. nov odstavek: Študentje so v času, ko fizično cel mesec ne bivajo v študentskem domu (tj. počitnice, bolezen) upravičeni do plačevanja 15% redne subvencionirane cene.

 

člen 30. se črta.

 

člen 33. Nadzor nad zakonitostjo dela študentskih domov in izpolnjevanjem določb tega pravilnika in izpolnjevanjem pogojev za dodeljevanje subvencij....

 

B) Spremembe se nanašajo na zakon o visokem šolstvu; ZVis (povezava: pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa)

 

Doda se nov odstavek: člen 7. (izobraževanje pod enakimi pogoji) Pravtako Republika Slovenija in Ministrstvo za visoko šolstvo zagotavljata izobraževanje pod enakimi pogoji v visokem šolstvu za vse maturante splošne in poklicne mature v Sloveniji.

 

pravtako se doda nov člen v 7b. in izbriše odstavek Minister, pristojen za visoko šolstvo, sprejme pravilnik, ki opredeljuje postopek obravnave zaznane kršitve.

nov člen veli: Vsak študent je primoran prvotno obvestiti varuha študentovih pravic o sumu trpinčenja in nadlegovanja, to lahko stori tudi zakoniti zastopnik. Varuh je primoran takoj o sumu obvestiti rektorja univerze, senat univerze in varnostne službe (policijo). O rrsničnosti kršitve odloča in raziskuje policija ter specializirano tožilstvo oziroma sodišče. Sankcioniranje profesorja oziroma zaposlenega na fakulteti izvede senat univerze oziroma pri hujših kršitvah policija.

 

k členu 51f. (naloge agencije NAVKIS) se dodajo odstavki in besede: določi postopke in merila za zunanje evalvacije in akreditacije ter druga merila in predpise, razen pogoje za vpis v visoko šolstvo. Nadzoruje delo v javnih fakultetah in nadzoruje izpolnjevanje državnih kurikulumov za visoko šolstvo v Republiki Sloveniji.

 

k členu 66. (pravice in dolžnosti študentov) se dodajo odstavki oziroma besede: Študenti imajo pravico do vpisa in izobraževanja pod enakimi, z zakonom, statutom in študijskim programom določenimi pogoji. Pri tem: lahko enkrat v času enega študijskega leta ponavljajo letnik ali spremenijo študijski program ali smer maksimalno 2 leti zapored zaradi neizpolnitve obveznosti v prejšnji smeri ali študijskem programu, so upravičeni do povračila stroškov med študijem (šolnina, ostali stroški povezani s študijem; nakup gradiva, stroški ob vpisu ali, če dobi pozitivno oceno v skladu z členom 7b. tega zakona)) v kolikor niso sposobni dokončati študija zaradi prevelike preobremenitve v smislu nezmožnosti prejetja stanovanja v diameru 15 km od kraja študija.

 

C) Slednje spremembe se nanašajo na zakon o sistemu plač v javnem sektorju in se za kategorijo D (D1 in D2) sprejme slednji način izračuna plače:

 

D1 - osnovna določena minimalna plača, število ur predavanj (minimalno 10 ur v enem semestru; 7 evrov neto na opravljeno predavano uro), redni dodatek za raziskovalno delo (v višini 400 evrov). (primer: povprečna neto plača 1.318,64 + opravljenih 20 ur predavanj (140 evrov) + 400 evrov dodatka za raziskovalno delo = 1.858,64 evrov redna mesečna neto plača. Dodajo se še stroški prevoza, hrane in drugi dodatki za uspešnost.

 

D2 - (izključno predavatelji višjih strokovnih šol in strokovni sodelavci): minimalna plača + število ur predavanj (pri katerih je 8,50 evrov na predavano uro) + stroški prevoza, hrane in drugi dodatki za uspešnost.

 

Plača se lahko zaradi neuspešnosti pri delu oziroma vsake pozitivno ugotovljene javljene nepravilnosti oziroma pritožbe s strani senata oziroma drugih organov univerze na prošnjo študentov zniža za 20 evrov in se skladno sešteva v naslednjih mesecih v kolikor so nove pritožbe. Dedukcije se lahko izvajajo največ tri mesece zapored.

Verzija predloga z dne, 22. 9. 2023 | 13:21:33

Spremembe zakonov in pravilnikov v visokem šolstvu

Predlagam spremembe členov v 3 spodaj omenjenih zakonih, ki urejajo področje visokega šolstva in plač v javnem sektorju izobraževalnega ceha. S spremembami si nadejam večjo enakost študentov v šolskem sistemu in tudi njihovo socialno varnost. Ker je problem z iskanjem stanovanja za študente pereč problem že več desetletij to med drugim pomeni tudi nespremenjeno stanje že vsaj 20 let. Z omejitvijo in izključno oddajanje sob tako v javnem kot tudi zasebnem sektorju se bo stanovanjska situacija v sobah (kjer biva tudi po več kot 6 študentov za maksimalno ceno) socialna situacija močno izboljšala. Sistem deluje na podoben sistem izpolnjevanja minimalnih prenočitvenih pogojev s strani gostincev oziroma v turizmu. Sprememba zakona med drugim tudi predvideva uveljavitev pravice izobraževanja na daljavo v primerih, ko študentski dom pred začetkom študijskega leta oziroma vsaj 1 mesec po začetku ni sposoben zagotoviti študentu. To bo med drugim pomagalo študentom k večji produktivnosti, saj ne bodo zapravljali cele dneve učenja pred knjigami in bodo po lastni volji lahko tudi počeli druge stvari (npr. delo) in bili tudi manj izmučeni.

Spremembe na novo identificirajo maturante splošne kot tudi poklicne mature primerne za vpis na visokošolski študij in enakost izobraževanja na visokošolskem študiju. To je predvsem pomembno iz vidika, da so trenutno dijaki splošne gimnazije "več vredni" kot dijaki strokovnega izobraževanja kar pa ni prav. V srednješolskem izobraževanju bi morale vse vrste šol v splošnih predmetih zagotavljati enako znanje in se v poglobljeno strokovnost usmeriti na visokošolski ravni. 

V nalogah NAVKIS so dodane nove naloge in izbrisane nekatere stare. Pomembno je, da NAVKIS ne omejuje vpisnih mest na študij, ampak da omejitev vpisnih mest omejuje izključno stanje v realnem delavskem sektorju. Da se pridobi visoko zaposljivo in produktivno silo je treba dijakom z višjimi omejitvami na nepotrebnih študijskih smereh pokazati njihovo realno zaposljivost po končanem študiju. S takšnim predlogom menim, da bo ministrstvo in visokošolski ceh uspešno preusmerilo dijake v še tako potrebne poklice. 

Kar se tiče pa še sprememb v plačah javnih uslužbencev pa v visokošolskem sketorju ne govorimo o izrazito fizično težkem delu, zaradi česar se mora zagotoviti minimalna plača vsem zaposlenim in realno plačilo po opravljenih predavanjih in raziskovalnem delu. Vlada ali ministrstvo lahko na danem primeru spreminjajo tudi številke in s tem izboljšajo končno vrednost izplačila. Bistveno je, da takšen sistem prikaže pravičnejšo izplačilo plače glede na dejansko opravljeno delo in ne glede na plačilno lestvico. Vsakdo, ki bo delal trdo v visokem šolstvu bo lahko že na mesečni ravni presegel 2.000 evrov izplačila. 


A) spremembe se nanašajo na pravilnik o subvencioniranju bivanja študentov (povezava do pravilnika: pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa.

člen 10. se spremeni: Študentski domovi zasebniki s subvencijo in zasebniki brez subvencije, ki se odločijo oddati sobo študentom morajo študentu zagotavljati....

 

Doda se nov člen v rubriko "4. naloge pisarn za študentske domove in študentskih pisarn":

 

člen 24. nov odstavek: Pravtako mora študentska pisarna oziroma študentski dom v najmanj 1 mesecu od začetka študijskega leta zagotoviti bivanje tako v javnih kot zasebnih nastanitvah s subvencijo za vse študente, ki so se uvrstili na prvo prednostno listo. V kolikor študentski dom oziroma študentska pisarna tega ni sposobna urediti v roku 1 meseca od začetka študijskega leta je študent upravičen do popolne subvencije oziroma kritja stroškov pri zasebniku ali začasne rešitve; začasnega stanovanja ali dela na daljavo do pridobitve proste sobe v javnem študentskem domu.

 

Pravtako se dodajo novi členi v oddelek IV. SUBVENCIJE IN NADZOROVANJE NAMENSKE PORABE:

 

člen 28. Mesečno subvencijo določi minister na podlagi povprečne cene bivanja in povprečnih stroškov za preživetjev preteklem letu z minimalno višino subvencije v višini 50% vsote obeh stroškov. Subvencija se zagotavlja 12 mesecev v letu.

 

člen 29. nov odstavek: Študentje so v času, ko fizično cel mesec ne bivajo v študentskem domu (tj. počitnice, bolezen) upravičeni do plačevanja 15% redne subvencionirane cene.

 

člen 30. se črta.

 

člen 33. Nadzor nad zakonitostjo dela študentskih domov in izpolnjevanjem določb tega pravilnika in izpolnjevanjem pogojev za dodeljevanje subvencij.... 

(NOV) člen 34. Oddajanje sob za študentske namene na nepremičninskem trgu ne bo več možno. Oddajalci sob iz nepremičninskega trga bodo lahko oddajali svoje sobe študentom preko Študentskih domov v posameznih mestih in bodo morali upoštevati predpise iz tega zakona opisanih v oddelu III. POGOJI ZA DODELJEVANJE SUBVENCIJ, 10. člen. 

 

B) Spremembe se nanašajo na zakon o visokem šolstvu; ZVis (povezava: pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa)

 

Doda se nov odstavek: člen 7. (izobraževanje pod enakimi pogoji) Pravtako Republika Slovenija in Ministrstvo za visoko šolstvo zagotavljata izobraževanje pod enakimi pogoji v visokem šolstvu za vse maturante splošne in poklicne mature v Sloveniji. Dijaki poklicne šole lahko iz programov certificiranih kot srednje strokovno izobraževanje opravljajo tudi splošno maturo. Dijakom programov nižjega poklicnega izobraževanja in poklicnega strokovnega izobraževanja ni omogočen vpis iz te ravni na univerzitetno visokošolsko raven. 

Dijakom, ki prihajajo iz stroke ob vpisu na strokoven univerzitetni študij se omogočajo točkovni bonusi ob vpisu. (npr. dijak zdravtvene srednje šole dobi bonus ob vpisu na medicinsko oziroma zdravstveno fakulteto).  

 

pravtako se doda nov člen v 7b. in izbriše odstavek Minister, pristojen za visoko šolstvo, sprejme pravilnik, ki opredeljuje postopek obravnave zaznane kršitve.

nov člen veli: Vsak študent je primoran prvotno obvestiti varuha študentovih pravic o sumu trpinčenja in nadlegovanja, to lahko stori tudi zakoniti zastopnik. Varuh je primoran takoj o sumu obvestiti rektorja univerze, senat univerze in varnostne službe (policijo). O rrsničnosti kršitve odloča in raziskuje policija ter specializirano tožilstvo oziroma sodišče. Sankcioniranje profesorja oziroma zaposlenega na fakulteti izvede senat univerze oziroma pri hujših kršitvah policija.

 

k členu 51f. (naloge agencije NAVKIS) se dodajo odstavki in besede: določi postopke in merila za zunanje evalvacije in akreditacije ter druga merila in predpise, razen pogoje za vpis v visoko šolstvo. Nadzoruje delo v javnih fakultetah in nadzoruje izpolnjevanje državnih kurikulumov za visoko šolstvo v Republiki Sloveniji. Agencija NAVKIS je pravtako pred novim razpisom primorana izvesti posvetovanje z Zavodom za zaposlovanje RS (v nadaljevanju: ZRSZ), ki ima jasen pogled po potrebi diplomantov na trgu. 

NAVKIS. sestavi mnenje po posvetovanju z ZRSZ in v njem vladi svetuje kjer bi bilo smiselno zvišanje ali znižanje vpisnih mest. 

 

k členu 66. (pravice in dolžnosti študentov) se dodajo odstavki oziroma besede: Študenti imajo pravico do vpisa in izobraževanja pod enakimi, z zakonom, statutom in študijskim programom določenimi pogoji. Pri tem: lahko enkrat v času enega študijskega leta ponavljajo letnik ali spremenijo študijski program ali smer maksimalno 2 leti zapored zaradi neizpolnitve obveznosti v prejšnji smeri ali študijskem programu, so upravičeni do povračila stroškov med študijem (šolnina, ostali stroški povezani s študijem; nakup gradiva, stroški ob vpisu ali, če dobi pozitivno oceno v skladu z členom 7b. tega zakona)) v kolikor niso sposobni dokončati študija zaradi prevelike preobremenitve v smislu nezmožnosti prejetja stanovanja v diameru 15 km od kraja študija.

 

C) Slednje spremembe se nanašajo na zakon o sistemu plač v javnem sektorju in se za kategorijo D (D1 in D2) sprejme slednji način izračuna plače:

 

D1 - osnovna določena minimalna plača, število ur predavanj (minimalno 7 ur v enem mesecu; 7 evrov neto na opravljeno predavano uro), redni dodatek za raziskovalno delo (v višini 400 evrov). (primer: povprečna neto plača 1.318,64 + opravljenih 20 ur predavanj (140 evrov) + 400 evrov dodatka za raziskovalno delo = 1.858,64 evrov redna mesečna neto plača. Dodajo se še stroški prevoza, hrane in drugi dodatki za uspešnost.

 

D2 - (izključno predavatelji višjih strokovnih šol in strokovni sodelavci): minimalna plača + število ur predavanj (pri katerih je 8,50 evrov na predavano uro) + stroški prevoza, hrane in drugi dodatki za uspešnost.

 

Plača se lahko zaradi neuspešnosti pri delu oziroma vsake pozitivno ugotovljene javljene nepravilnosti oziroma pritožbe s strani senata oziroma drugih organov univerze na prošnjo študentov zniža za 20 evrov in se skladno sešteva v naslednjih mesecih v kolikor so nove pritožbe. Dedukcije se lahko izvajajo največ tri mesece zapored.

Komentarji