Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Nocna helikopterska nujna medicinska pomoc

1012 OGLEDOV 15 KOMENTARJEV

Skrajni cas je, da se uredi tudi nočno helikoptersko nujno medicinsko pomoc, ki so je delezni marsikje. Ce zelimo imeti namrec res najboljso HNMP, je ta cas nastopil.

Nesreče, infarkti, možganske kapi se dogajajo tudi ponoči. Tudi ponoči je pomembna “zlata ura”, ki drastično poveča možnost preživetja.

Kot drzavljanka verjamem, da bi morala imeti pravico do moznosti tega prezivetja.

Hvala vam.

60 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 44 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M MajdaJ 9 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 11. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Zdravstvena stroka se zaveda pomembnosti časovne komponente pri reševanju za preživetje ljudi ob najtežjih dogodkih, kjer lahko pride do življenjske ogroženosti zaradi poškodb ali nenadnih bolezenskih stanj. Zato je zelo pomembna organizacija mreže sistema nujne medicinske pomoči, ki jo sestavljajo mobilne enote (reševalna vozila in zdravniki)  in trenutno delujoči dve helikopterski enoti.

V smislu zagotavljanja čim hitrejših dostopnih časov in s tem  boljše možnost preživetja imamo v skladu s Pravilnikom o službi nujne medicinske pomoči (Uradni list RS, št. 81/15 in 93/15 – popr.) določeno, da mora znašati  povprečni dostopni čas enote nujne medicinske pomoči 15 minut. Ker trenutni podatki kažejo, da so  povprečni časi v državi  skoraj 16 minut, izvajamo v sistemu določene spremembe, kot je srečevalni sistem mobilnih enot z zdravnikom, boljša razporeditev  mobilnih reševalnih ekip  po državi in krepitev dejavnosti prvih posredovalcev, ki imajo v ruralnih področjih ključno vlogo pri izboljšanju preživetja pri nenadnih srčnih zastojih.

Hkrati z naštetimi ukrepi želimo nadgraditi tudi helikoptersko nujno medicinsko pomoč v smislu ustanovitve dodatne, tretje baze s ciljem, da tudi na tem področju dosegamo željene dostopne čase  na področju celotne države.

Glede izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) v nočnem času: Ministrstvo za zdravje je v svojih strokovnih izhodiščih, ki so predmet aktivnosti modernizacije med odgovornimi resorji, ki izvajajo to dejavnost v državi, mnenja, da bi morala biti dejavnost HNMP organizirana tudi ponoči, in to vsaj iz ene baze, kar bi omogočalo izvajanje nujnih transportov iz oddaljenih bolnišnic z v UKC Ljubljana in intervencij, kjer je čas za preživetje ena bolj pomembnih komponent v verigi reševanja.

Komentarji