Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

kapica na višino najemnin

869 OGLEDOV 48 KOMENTARJEV

Avstrija uvaja kapico na višino najemnin, predlagam, da to uredimo tudi pri nas v Sloveniji. Umirile se bodo cene na trgu in inflacija bo manjša.

105 glasov

18 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V verso verso 441 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


10. 10. 2023

Odziv Ministrstva za solidarno prihodnost

Dovolite, da pojasnimo, da je ena od ključnih točk koalicijske pogodbe sedanje vlade tudi ureditev stanovanjske politike. S tem namenom je bilo tudi pred meseci ustanovljeno novo Ministrstvo za solidarno prihodnost. Načrtovano je, da se vzpostavi stabilen in robusten sistem, ki bo omogočil konstantno rast števila javnih najemnih stanovanj.

Vlada je letos zagotovila 25,5 milijona evrov za Stanovanjski sklad Republike Slovenije, ki jih bo namenil za lastno gradnjo in za financiranje projektov lokalnih stanovanjskih skladov, občin in neprofitnih stanovanjskih organizacij. Sredstva se bodo v okvir ugodnih dolgoročnih posojil namenjala projektom na občinskih ravneh kakor tudi pospešitvi in realizaciji projektov, ki jih izvaja Stanovanjski sklad Republike Slovenije.

Načrtovano je, da se dokapitalizacija Stanovanjskega sklada Republike Slovenije izvede tudi v letih 2024 in 2025, s čimer se bo poleg realizacije njegovih projektov (ti potekajo po celotni državi) okrepila tudi njegova vloga financerja in koordinatorja gradnje lokalnih stanovanjskih skladov, občin in neprofitnih stanovanjskih organizacij. Cilj vlade je, da do konca mandata (2026) oblikuje stabilen in sistemski javni vir financiranja stanovanjske gradnje, ki bo omogočal stabilen razvoj področja.

Na Ministrstvu za solidarno prihodnost se zavedamo, da so razmere na nepremičninskem trgu slabe. Na načelni ravni podpiramo tovrstni ukrep omejitve najemnin s kapico. Menimo pa, da bo ukrep ustrezne učinke prinesel šele, ko bodo urejena druga področja, kot so:

  • Obstoj večjega fonda javnih najemnih stanovanj.
  • Aktivacija obstoječega fonda ob ustrezni davčni politiki in ureditvi oddaje stanovanj v nestanovanjske namene.
  • Urediti oziroma povečanju nadzora nad najemnimi razmerji.

Avstrijski model nam je lahko za vzor, vendar pa ga ne gre enostavno preslikati na naše razmere. Samo na Dunaju je, od vseh najemnih stanovanj, delež javnih najemnih stanovanj na trgu 40% in kot taka javna najemna stanovanja pomembno sooblikujejo najemni trg.

Ponovno pa navajamo, da sta Ministrstvo za solidarno prihodnost in celotna vlada zavezana k postopni in sistematični krepitvi najemnega stanovanjskega trga, ki bo omogočil konstantno rast števila javnih najemnih stanovanj.

Komentarji