Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

V "solidarnosti" prispevek, se naj upoštevajo prostovoljne donacije

305 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Kot vsi vemo smo Slovenci zelo solidarnostni narod in smo za žrtve poplav namenili kar nekaj denarja. Sedaj vlada vse to uničuje, ker uporablja beseda solidarnostni, dejansko se pa gre za prisilo. Na žalost se bo to po vsej verjetnosti poznalo tudi, ko bo naslednjič potrebno biti solidaren.

Predlagam, da se donacije, ki smo jih Slovenci dejansko dali prostovoljno upoštevajo v prisilni prispevek, ki ga sedaj uvaja vlada. Če smo npr. darovali 50 € in imamo za to dokaz (npr. SMS sporočilo, nakazilo)... se naj to odbije od prisilnega prispevka. Dejansko smo darovali prostovoljno, zato je sedaj nepravično, da država želi vzeti od nas še več.

31 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M manort 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


3. 10. 2023

Odziv Ministrstva za finance

Zaradi odprave posledic nedavnih poplav in zemeljskih plazov, ki so prizadele Slovenijo, je bil s ciljem čim hitrejše pomoči prebivalkam, prebivalcem, gospodarstvu in občinam, ki so v poplavah in zaradi zemeljskih plazov utrpeli škodo, sprejet Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP). Sprejeti so bili ukrepi, usmerjeni v nujno obnovo poškodovane ali povsem uničene javne infrastrukture, poenostavitev postopkov pridobivanja dovoljenj, zagotovitev hitre pomoči prizadetim občinam, gospodinjstvom in gospodarskim subjektom na prizadetih območjih ter za razbremenitev dela stroškov opreme sil zaščite in reševanja zaradi odprave posledic poplav in zemeljskih plazov.

Navedeni ukrepi oziroma rešitve na drugi strani prinašajo finančne posledice za državni proračun oziroma so povezani z dodatnimi javno finančnimi izdatki, za financiranje katerih je potrebno zagotoviti dodatne finančne vire. Za zagotovitev dela sredstev za omilitev in financiranje škode in obnove tako ZIUOPZP za leti 2023 in 2024 uvaja solidarnostno delovno soboto oziroma obvezni solidarnostni prispevek.

Obvezni solidarnostni prispevek za obnovo Slovenije (obvezni solidarnostni prispevek) je bil uveden za leti 2023 in 2024, zavezanci za plačilo pa so fizične osebe, rezidenti Republike Slovenije, ki so zavezanci za dohodnino, ter pravne osebe, če niso ustanovljene za opravljanje nepridobitne dejavnosti. Gre za začasen ukrep, ki vsebuje tudi varovalke glede oseb z najnižjimi dohodki, ki bodo plačila obveznega solidarnostnega prispevka oproščene, hkrati pa se lahko prispevek tudi zniža oziroma ne plača, če je delodajalec za posamezno leto določil solidarnostno delovno soboto.

Že sam naziv ukrepa nakazuje, da gre za obvezo in da se zavezanci (katere določa ZIUOPZP) sami ne morejo prostovoljno odločiti, ali (in komu in za kakšne namene) bodo ta solidarnostni prispevek plačali ali ne. Namen uvedbe obveznega solidarnostnega prispevka kot tudi solidarnostne delovne sobote, je namreč zagotovitev dela sredstev za financiranje škode in obnove zaradi poplav in plazov v okviru posebnega namenskega sklada – sredstva se bodo porabila za obnovo Slovenije.

Pri prostovoljnih finančnih donacijah, danih oziroma namenjenih posameznim osebam, skupinam oseb in npr. društvom preko SMS sporočil ali nakazil, gre za prostovoljno pomoč, ki jo posameznik nameni določenim osebam ali skupinam oseb za določene namene, za katere darovalec sam meni oziroma ocenjuje, da tako pomoč potrebujejo. Višina, namen in predvidena poraba tako danih sredstev niso zakonsko regulirani oziroma predpisani.

Predlog za odbitek prostovoljno danih donacij od obveznega solidarnostnega prispevka bi pomenil zmanjšanje sredstev za financiranje nujno potrebnih projektov za čim hitrejšo obnovo Slovenije in zagotovitev varnega ter zdravega okolja za njene državljane.

Na podlagi navedenega Vlada Republike Slovenije predloga ne podpira. Se pa zaveda in pripoznava pomen dobrodelnosti, ki je trdno in zgodovinsko zasidrana v zavesti prebivalcev Slovenije ter podpira tovrstno prostovoljno udejstvovanje državljanov, ki so pripravljeni po svojih močeh (finančno, v obliki prostovoljnega dela ali kako drugače) pomagati ljudem v stiski.

Komentarji