Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved gnojenja travniških površin / plevela

391 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Menim, da bi bilo potrebno v celoti prepovedati gnojenje travniških površin s hlevskim gnojem ali vsaj omejiti takšno početje na ustrezne temperature. Preprosto ni normalno, da greš pri 35 stopinjah gnojiti travnik. Trenutna prepoved, da ne smeš gnojiti v zimskem času je absurd. Res si ne predstavljam, da bi kdorkoli gnojil zmrznenjo zemljino.

Tukaj ne gre za nobeno vračanje hranil v zemljišče, ampak zgolj za gnojenje plevela. Travnata površina za krmo živali raste enako z gnojnico ali brez in za uspešno rast potrebuje izključno vodo.

Takšno izlivanje gnoja ne povzroča nobene koristi, ampak je zgolj izlivanje živalskih iztrebkov na mesta, katera nikakor niso primerna in okolju ne prinašajo nobene koristi. Takšno početje izključno negativno obremenjuje okolje in številne organizme, ki živijo na travniških površinah.

V kolikor kmetijski objekti ni zmožen zagotavljati ustrezne predelave iztrebkov, bi bilo takšne kmetije potrebno omejiti. Obstajajo manj škodljive rešitve kot je kompostiranje, fermentacija ali anaerobna digestija.

Verjetno bi se kmetje strinjali, da če bi za svojo gnojnico prejeli odkupnino, tega trosenja ali bolje rečeno "čiščenja hleva" po travnatih površinah nebi izvajali. Prodano gnojnico lahko specializirana podjetja uporabijo za proizvodnjo bioplina, komposta ali drugega gnojila.

Menim, da je čas da se končno zadeve začnejo reševati na način, ki ustreza domačemu kmetu in jim pomagati hleve nadgraditi z boljšo pridelovalno tehniko - četudi bodo potem krave menjali s hidriponično opremo za gojenje rastlin. Tako bo pridelek uspešen, neglede na podnebne spremembe.

26 glasov

23 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Anzetex 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 10. 2023

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Namen gnojenja je tlom vrniti tista rastlinska hranila, ki smo jih jeseni s pridelki odnesli s kmetijskih zemljišč ter v tleh zagotoviti zadostno zalogo hranil za rast kmetijskih rastlin v tekoči rastni sezoni. Z gnojenjem torej rastlinam zagotavljamo hranila za rast, kar je predpogoj za doseganje želenih in kakovostnih pridelkov vključno s travinjem. Strokovno utemeljena uporaba gnojil je pomembna tudi za varovanje okolja, pri čemer je treba kmetijska zemljišča gnojiti takrat, ko rastline gnojila potrebujejo za svojo rast in razvoj. Zato so tudi določena časovna obdobja, ko je gnojenje prepovedano. Časovne prepovedi gnojenja z živinskimi gnojili in dovoljene količine vnosa dušika iz živinskih gnojil določa Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov (Uradni list RS, št. 113/09, 5/13, 22/15, 12/17 in 44/22 – ZVO-2; v nadaljevanju: uredba).

Namen časovnih prepovedi je omejiti gnojenje v času, ko rastline hranil ne potrebujejo (torej izven rastne dobe, tj. pozimi). Gnojenje v tem času bi namreč lahko povzročalo tudi obremenjevanje okolja (predvsem vodnih virov), saj rastline v času mirovanja hranil ne potrebujejo, zato je nevarnost izpiranja hranil v primeru gnojenja pozimi ipd. še toliko večje.

Gnojila je treba uporabljati v skladu s potrebami rastlin, ki se določijo na podlagi pričakovanih pridelkov, tipov tal, razmer v tleh, podnebnih razmer, rabe zemljišč in drugih pridelovalnih razmer. Zato menimo, da je podani predlog nesprejemljiv in nestrokoven, saj bi prepovedal gnojenje v obdobju rasti travnika. Ne drži tudi trditev, da trava raste enako z gnojenjem ali brez in da za rast potrebuje zgolj vodo. Gre za trditev brez strokovne podlage, saj rastline, vključno s travo, za rast in razvoj poleg vode potrebujejo tudi rastlinska hranila, ki jih dodajamo z gnojenjem.

Gnojenje s tekočimi organskimi gnojili v času visokih temperatur ni v skladu z dobro kmetijsko prakso, saj so izgube dušika v zrak pri takšnem načinu gnojenja večje. Zaradi tega kmete usmerjamo v uporabo tehnologij z manjšimi izpusti v zrak (direktna inkroporacija v tla ipd.) ter predvsem v upoštevanje dobre kmetijske prakse pri gnojenju z namenom zmanjšanja izpustov dušikovih spojin v zrak. Uporaba živinskih gnojil je ključnega pomena tudi za ohranjanje rodovitnosti tal, ki se zrcali v izboljšanju vsebnosti organske snovi, večji zadrževalni sposobnosti tal za hranila ter posledično tudi manjši uporabi mineralnih gnojil. Zato tudi preko ukrepov Strateškega načrta za izvajanje skupne kmetijske politike 2023-2027 Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podpira različne intervencije oziroma sheme kot na primer Gnojenje z organskimi gnojili z majhnimi izpusti v zrak, katere namen je zmanjšati izpuste amonijaka in vonjave pri gnojenju z živinskimi gnojili. Ta shema rezultira tudi v izboljšanju učinkovitosti kroženja dušika, kar ima vpliv tudi na zmanjšanje izpustov didušikovega oksida.

Komentarji