Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Priznanje vozniškega dovoljenja iz BiH

46991 OGLEDOV 220 KOMENTARJEV

Spoštovani,

predlagam priznanje vozniškega dovoljenja pridobljenega v Bosni in Hercegovini. Namreč državljani BiH morajo ob preselitvi v Slovenijo opravljati praktični del izpita če želijo zamenjati vozniško dovoljenje, kar je časovno kot tudi finančno obremenjujoče za priseljence. Glede na to, da države kot so Austrija in Nemčija priznavajo BiH vozniško dovoljenje menim, da bi bil čas, da tudi v Sloveniji razmislimo o tem.

Lep pozdrav

1663 glasov

60 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Predlagatelj 321 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 2. 2024

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Zakon o voznikih (Uradni list RS, št. 92/22 - uradno prečiščeno besedilo in 153/22) v 66. členu določa, da je obveznost zamenjave tujega vozniškega dovoljenja za slovensko vozniško dovoljenje v Republiki Sloveniji določena le za tujca, ki ima običajno prebivališče v Republiki Sloveniji in na podlagi dovoljenja za prebivanje v Republiki Sloveniji prijavljeno prebivališče več kot eno leto.

Oseba, ki v Republiki Sloveniji nima običajnega prebivališča, lahko na območju Republike Slovenije uporablja svoje nacionalno vozniško dovoljenje oziroma vozniško dovoljenje, izdano v državi, kjer ima običajno prebivališče. Če ima  oseba vozniško dovoljenje, izdano v tujini, ki ni v skladu s Konvencijo o cestnem prometu (Uradni list RS - MP, št. 9-55/92), mora imeti med vožnjo motornega vozila po cesti pri sebi poleg veljavnega vozniškega dovoljenja, izdanega v tujini, tudi veljavno mednarodno vozniško dovoljenje, ki ga je izdaj pristojni organ ali organizacija tuje države. Slednje ne velja za Bosno in Hercegovino, saj je obrazec vozniškega dovoljenja skladen z določbami Konvencije o cestnem prometu.

Po trenutni ureditvi lahko imetnik vozniškega dovoljenja, izdanega v Bosni in Hercegovini, zaprosi za zamenjavo za slovensko vozniško dovoljenje, če ima v Republiki Sloveniji običajno prebivališče in izpolnjuje druge zahteve iz Zakona o voznikih, kot so predpisana starost, psihofizična sposobnost, opravljen praktični del vozniškega izpita. Teoretičnega dela vozniškega izpita ob zamenjavi tujega vozniškega dovoljenja ni treba opravljati, prav tako ni treba opravljati praktičnega dela usposabljanja v šoli vožnje. Praktičnega dela vozniškega izpita ni treba opraviti imetnikom vozniških dovoljenj, izdanih v tujini, ki imajo dokazilo o strokovni usposobljenosti za vožnjo motornih vozil, v skladu z zakonom, ki ureja prevoze v cestnem prometu (npr. poklicni vozniki tovornih vozil in avtobusov).

V zvezi s priznavanjem in zamenjavo vozniških dovoljenj iz tretjih držav (tudi vozniških dovoljenj Bosne in Hercegovine) Republika Slovenija sledi priporočilom Evropske komisija glede priznavanja oziroma zamenjave vozniških dovoljenj brez opravljanja praktičnega dela vozniškega izpita.

Evropska komisija je v zvezi s priznavanjem vozniških dovoljenj tretjih držav leta nazaj ustanovila strokovno delovno skupino, ki je pripravila seznam meril, ki jih priporoča državam članicam za oceno sistema pridobivanja vozniškega dovoljenja v državi nečlanici EU. Ta merila so kriteriji za teoretični in praktični del vozniškega izpita, zahteve za identifikacijo, tehnične specifikacije kartice vozniškega dovoljenja, kategorije vozniškega dovoljenja, nacionalne zahteve glede običajnega prebivališča, standardi usposabljanja, splošna varnost sistema izdajanja vozniških dovoljenj, raven prometne varnosti, podatki o kontaktnih točkah pristojnih organov in praksa glede zamenjave vozniških dovoljenj tretjih držav.

Navedena merila je strokovna delovna skupina Evropske komisije pred leti uporabila pri preverjanju izpolnjevanja pogojev za zamenjavo določenih kategorij vozniških dovoljenj za 16 držav (Albanija, Avstralija, Bosna in Hercegovina, Brazilija, Kanada, Indija, Japonska, Kosovo, Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, Monako, Črna gora, Nova Zelandija, Srbija, Južna Koreja, Švica in Turčija.) in pripravila seznam držav, za katere priporoča zamenjavo vozniških dovoljenj za določene kategorije, pri čemer med temi državami ni bilo Bosne in Hercegovine.

V zvezi s priznavanjem vozniških dovoljenj, izdanih v tretjih državah, Ministrstvo za infrastrukturo še navaja, da je Evropska komisija 1. marca 2023 objavila predlog nove direktive o vozniških dovoljenjih, ki določa  enotna pravila za priznavanje vozniških dovoljenj, izdanih v tretjih državah, ter enoten postopek in merila za oceno sistema pridobivanja vozniškega dovoljenja v tretjih državah, ki zagotavlja raven varnosti v cestnem prometu, primerljivo z ravnjo držav članic Evropske unije.

Preverjanje izpolnjevanja pogojev bo tudi po predlogu nove direktive o vozniških dovoljenjih še naprej izvajala Evropska komisija, in sicer vsaka štiri leta glede na podane predloge tretjih držav. Po izvedenem postopku preverjanja bo Evropska komisija izdala izvedbeni akt, v katerem bodo objavljene države, ki imajo glede pridobivanja vozniških dovoljenj primerljiv sistem, kot je v državah članicah Evropske unije. Skladno z izdanim izvedbenim aktom bodo vozniška dovoljenja tretjih držav, ki bodo na seznamu, priznavale vse države članice Evropske unije. 

Republika Slovenija je do zdaj za vse države, ki jih je glede sistema pridobitve vozniškega dovoljenja ocenjevala Evropska komisija, sledila njenim priporočilom in sama teh preverjanj ni opravljala. Tudi v prihodnje bo Republika Slovenija upoštevala določbe direktive o vozniških dovoljenjih in sledila priporočilom Evropske komisije glede priznavanja in zamenjave vozniških dovoljenj, izdanih v tretjih državah.

Skladno z vsem navedenim, Ministrstvo za infrastrukturo predlaga in hkrati spodbuja Bosno in Hercegovino, da čim prej po uveljavitvi nove direktive o vozniških dovoljenjih Evropski komisiji predlaga oceno okvira za cestni promet, ki je vzpostavljen v državi, ter se na podlagi ocene čim prej uvrsti na seznam tretjih držav, katerih vozniška dovoljenja ob zamenjavi priznavajo vse države Evropske unije brez opravljanja vozniškega izpita.

Komentarji