Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Cenovno ugodna bivališča za neprofiten najem za najbolj prikrajšane

246 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Glede na zadnje dogajanje in razdejane hiše predlagam naj občine po vsej Sloveniji zagotovijo namensko zemljo za postavitev poceni in izoliranih kontejnerjev, mobilnih hiš/enot, tiny hišk na kolesih oziroma vseh (opremljenih -s kuhinjo ter kopalnico ter primerno za bivanje v vseh letnih časih) POCENI struktur. Izkoristi naj se tudi naravne vire. Del teh bivališč bi bil rezerviran za tiste, ki se po nesrečah nimajo kam zateči.

Sicer je bilo o cenovno dostopnih bivališčih že dosti govora. Med drugim tudi na zasedanju Mednarodnega inštituta za mir, katerih sogovorniki so se strinjali, da je brez cenovno ugodnih bivališč zelo težko živeti ŠE ostale človeške pravice. Več o tem, si prosim, preberite na:

www.ipinst.org/2018/07/affordable-housing-for-all

Del pa naj se nameni vsem osebam, ki zaradi vse bolj pogostega nasilja v družinah, zdracstvenih težav in nizkih dohodkih (kaj pomaga 800 evrov plače, če je samo toliko najemnina?) nimajo kam iti. Oziroma tudi v Sloveniji živijo brez javne kanalizacije, vode, elektrike in izolacije v neprimernih strukturah. Ali pa še naprej trpijo zaradi posledic nasilja. Lep primer so tudi mladi, ki živijo doma saj si ne želijo dati večino plače samo za najemnino?

Prav tako vsem tistim upokojencem, ki si navkljub mizerni pokojnini zaslužijo dostojno starost!

Ideja je, da bi bila bivališča (z izjemo upokojencev) na voljo za neprofiten najem. Smotrna bi bila tudi uvedba finančnega opismenjevanja. Ko si pa osebe finančno dovolj opomorejo za nakup svojega bivališča se enota odda (v dobrem stanju) naprej. S tem bi tudi omejili preseljevanje v mestna okolja oziroma tudi mlajšim osebam dali neko upanje.

Tako vlade kot neprofitne organizacije se po svetu s problemom modernega brezdomstva (to pomeni, da ljudje delajo a si ne morejo privoščiti dostojnega bivališča) soočajo na različne načine:

These innovative projects are tackling homelessness around the world

www.weforum.org/agenda/2021/10/innovative-projects-tackling-homelessness-around-the-world/

EMERALD VILLAGE: a Dream of an Affordable Tiny House Community - tu se je za manj priviligirane zavzela kar cerkev. Upokojenci, invalidi in tisti z nizkimi dohodki so jim pa večno hvaležni

www.youtube.com/watch

Emerald Village Eugene:

www.squareonevillages.org/emerald

Pod homes with £5 a week running costs to be built for homeless in London

www.standard.co.uk/news/london/pod-homes-5-pounds-week-running-costs-homeless-ilford-b943224.html

A Vision to Build a City of Refugees in Ukraine

www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-12/temporary-villages-could-shelter-ukraine-s-war-refugees

Študija, ki vključuje predvsem evropska mestna okolja:

Learning from International examples of affordable housing

assets.ctfassets.net/6sxvmndnpn0s/1byrK8fEQut88x9kk4w6cP/0d3452ab160befa27c832f1e1ae83f8e/International_examples_of_affordable_housing_-_Shelter_URBED_Trust.pdf

14 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Dela 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji