Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlagam vladi takojšnjo ukinitev plačevanja akontacije dohodnine s strani podjetnikov, saj plačevanje v naprej neke obveznosti, ki še sploh ni nastala, popolnoma nesprejemljivo proti zdravi pameti.

353 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Predlagam vladi takojšnjo ukinitev plačevanja akontacije dohodnine s strani podjetnikov, saj plačevanje v naprej neke obveznosti, ki še sploh ni nastala, popolnoma nesprejemljivo proti zdravi pameti. To je na nek način tudi izčrpavanje podjetnika. Pobiranje denarja v naprej preden je nastala obveznost je tudi zakonsko sporno in tak zakon ne bi smel sploh obstajat. Akontacija je vezana na davek od dobička in kako lahko nekdo na nek letošen dobiček pobira v obrokih že ta davek kar za tekoče leto a rezultati sploh pred 31.12 niso znani. Predlagam takojšnjo ukinitev in razbremenitev podjetnikov, ki napajajo sistem.

27 glasov

13 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Big brother 90 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 9. 2023

Odziv Ministrstva za finance

Dohodnina je letni davek od vsote različnih dohodkov, ki jih fizična oseba pridobi oziroma doseže v koledarskem letu. Dohodnina se odmeri na letni ravni, med letom pa se od posameznih dohodkov, za katere tako določata Zakon o dohodnini (ZDoh-2) oziroma Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2), plačuje akontacija dohodnine kot predplačilo letno odmerjene dohodnine, in sicer z namenom, da se celotna letna obveznost bolj enakomerno porazdeli in plača že med letom, na letni ravni pa se opravi še končni obračun z odmero. Tako se od dohodnine, odmerjene zavezancu za posamezno davčno leto, odšteje med letom plačana akontacija dohodnine od posameznega dohodka. Poračun dohodnine na letni ravni se opravi z doplačilom zavezanca v primeru, ko je znesek odmerjene dohodnine večji od zneska med letom plačane akontacije dohodnine ali z vračilom razlike dohodnine zavezancu v primeru, ko je znesek odmerjene dohodnine manjši od med letom plačane akontacije dohodnine.

Odprava plačevanja akontacije dohodnine oziroma predhodne akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti bi pomenila, da se dohodnina od tega dohodka ne bi plačevala med letom, temveč v enkratnem znesku ob obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti v tekočem letu za preteklo leto, kar bi bilo za zavezance zelo obremenjujoče z vidika njihove zmožnosti za plačilo dohodnine.

Predhodna akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti se za davčno leto plača v znesku, ki je enak znesku akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti po zadnjem obračunu akontacije dohodnine od tega dohodka oziroma znesku dohodnine od dohodka iz dejavnosti po zadnjem obračunu dohodnine od dohodka iz dejavnosti, v katerem se davčna osnova ugotavlja z upoštevanjem normiranih odhodkov. Davčni zavezanec, ki začne opravljati dejavnost, sam izračuna predhodno akontacijo dohodnine v znesku glede na višino predvidene davčne osnove davčnega leta, za katero se plačuje predhodna akontacija. Vendar pa lahko davčni zavezanec, katerega davčna osnova se za tekoče davčno leto razlikuje od davčne osnove za predhodno davčno leto, od davčnega organa (z vlogo) zahteva spremembo višine predhodne akontacije.

V skladu z navedenim menimo, da je plačevanje akontacije dohodnine oziroma predhodne akontacije dohodnine med letom tudi od dohodka iz dejavnosti samostojnega podjetnika smiselno, utemeljeno in ustrezno.

Komentarji