Ukinitev državnega financiranja za potrošnika zavajajočih ter javnemu zdravju in okolju škodljivih kampanj
V medijih v teh tednih poslušamo, da Vlada RS v tem sklicu preveč intenzivno uporablja proračunska sredstva. A hkrati smo ves čas priča izredno intenzivni kampanji "Naše super meso - Naša super hrana", ki je v veliki meri financirana preko Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ravno s proračunskimi sredstvi. Gre skoraj za 1 milijon EUR sredstev iz državnega proračuna za leta 2023-2025 [1]. In to kljub temu, da meso ni skupina živil, pri kateri bi imeli prenizko samooskrbo, če v ozir vzamemo zdravstvena priporočila glede uživanja mesa. Še več: Slovenci pojemo mnogo preveč mesa [2]. Iz državnega proračuna sofinancirane kampanje, ki nas prepričujejo, da je meso neke vrste “super hrana”, še dodatno poslabšujejo javno zdravje. Dodatna poraba mesa pa dodatno obremenjuje tudi naše okolje [3]; - obremenjevanje okolja pa javno zdravje še dodatno poslabšuje tudi na dolgi rok. Naj ob tem spomnimo, da tudi če bi vsi jedli le slovensko meso in nič uvoženega, bi slovenska živinoreja ob trenutni porabi mesa imela previsok okoljski odtis [4]. Prav tako: če bi vsi jedli le slovensko meso in nič uvoženega, bi ob trenutni porabi mesa to še vedno bilo škodljivo za javno zdravje [2]. Previsok vnos mesa je preko vpliva na bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2 in raka med glavnimi ubijalci [5, 6, 7].
Citiramo tudi Zvezo potrošnikov Slovenije: "Zavzemamo se tudi za prepoved promoviranja izdelkov, ki bi jih Evropejci morali jesti in piti manj, npr. rdečega mesa in alkoholnih pijač." [8]
Predlog vladi 1:
Predlagamo torej prekinitev državnega financiranja kampanje "Naše super meso - Naša super hrana", saj je to financiranje tako ali tako napačna odločitev prejšnjih vlad in napaka bi bila, če bi trenutna vlada to odločitev še naprej ponavljala. Zaradi zgoraj omenjene problematike bi v korist državljanov bila smiselna kampanja, ki bi pomagala bistveno zmanjšati naš vnos mesa.
Predlog vladi 2:
Predlagamo prepoved psevdoznanstvenih izrazov "super meso" in "super hrana" v oglasih kampanje, saj gre za veliko zavajanje potrošnikov. Meso z javnozdravstvenega in z okoljskega vidika ni super, ne glede na poreklo.
Hvala vnaprej za resno obravnavo tega predloga.
Predlagatelji:
Slovensko vegansko društvo
Viri:
[1] Odredba o Programu promocije sektorja pridelave in predelave mesa za obdobje 2023–2025 - Priloga: Program promocije sektorja pridelave in predelave mesa za obdobje 2023–2025. www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ODRE2751
[2] Gregorič, M., Hristov, H., Blaznik, U., Koroušić Seljak, B., Delfar, N., & Pravst, I. (2022). Dietary Intakes of Slovenian Adults and Elderly: Design and Results of the National Dietary Study SI.Menu 2017/18. Nutrients, 14(17), 3618. doi.org/10.3390/nu14173618
[3] Willett, W., Rockström, J., Loken, B., Springmann, M., Lang, T., Vermeulen, S., Garnett, T., Tilman, D., DeClerck, F., Wood, A., Jonell, M., Clark, M., Gordon, L. J., Fanzo, J., Hawkes, C., Zurayk, R., Rivera, J. A., De Vries, W., Majele Sibanda, L., Afshin, A., … Murray, C. J. L. (2019). Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet (London, England), 393(10170), 447–492. doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31788-4
[4] Vilma Sandström, Hugo Valin, Tamás Krisztin, Petr Havlík, Mario Herrero, Thomas Kastner. The role of trade in the greenhouse gas footprints of EU diets, Global Food Security, Volume 19, 2018, Pages 48-55, ISSN 2211-9124, doi.org/10.1016/j.gfs.2018.08.007.
[5] Chareonrungrueangchai, K., Wongkawinwoot, K., Anothaisintawee, T., & Reutrakul, S. (2020). Dietary Factors and Risks of Cardiovascular Diseases: An Umbrella Review. Nutrients, 12(4), 1088. doi.org/10.3390/nu12041088
[6] Bellou, V., Belbasis, L., Tzoulaki, I., & Evangelou, E. (2018). Risk factors for type 2 diabetes mellitus: An exposure-wide umbrella review of meta-analyses. PloS one, 13(3), e0194127. doi.org/10.1371/journal.pone.0194127
[7] Norat, T., Scoccianti, C., Boutron-Ruault, M. C., Anderson, A., Berrino, F., Cecchini, M., Espina, C., Key, T., Leitzmann, M., Powers, H., Wiseman, M., & Romieu, I. (2015). European Code against Cancer 4th Edition: Diet and cancer. Cancer epidemiology, 39 Suppl 1, S56–S66. doi.org/10.1016/j.canep.2014.12.016
[8] Zveza potrošnikov Slovenije. Iluzija izbire: Nekdo se je za vas odločil, kaj boste jedli za kosilo [29. junij 2023]. www.zps.si/aktualne-vsebine/izjave-za-javnost/iluzija-izbire-nekdo-se-je-za-vas-odlocil-kaj-boste-jedli-za-kosilo-2023-06-29