Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Neurja

292 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Pozdravljeni,

prejšnji mesec smo s prijatelji z motorji potovali po Romuniji. Pod prelazom Transalpina smo vsi na mobilne telefone prejeli obvestilo o bližajoči nevarni nevihti, ter pravočasno poiskali zavetje pred točo, močnim dežjem in vetrom. Česa takšnega pri nas ne poznam, je pa koristno, zato predlagam, da se vzpostavi. Namen in delovanje zadeve si lahko ogledate na ro-alert.ro/en/about-ro-alert/

Lep pozdrav!

50 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Andrej Z. 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 2. 2024

Odziv Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Pojasnjujemo, da je Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 109/12, 110/13, 40/14 – ZIN-B, 54/14 – odl. US, 81/15, 40/17, 189/21 – ZDU-1M in 130/22 – ZEKom-2) izvajalcem javno dostopnih mobilnih komunikacijskih storitev naložil obveznost vzpostavitve in zagotavljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja prek mobilnih telefonov v primeru aktualnih ali bližajočih se naravnih ali drugih nesreč. Nujnost tovrstnega obveščanja za zavarovanje premoženja in reševanje človeških življenj se je pokazala tudi v primeru nedavnih poplav in zemeljskih plazov, s katerimi se je Slovenija soočala v letu 2023. 

S sprejetjem Uredbe o vzpostavitvi sistema obveščanja in alarmiranja prek javnih mobilnih omrežij (Uradni list 127/23) so zagotovljene vse normativne podlage za praktično vpeljavo sistema. Predvidoma v prvi polovici letošnjega leta Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z mobilnimi operaterji na območju Republike Slovenije, načrtuje testno pošiljanje opozorilnih obvestil na mobilne telefone prebivalcev na določenih območjih, kateremu bodo sledila opozorilna obvestila na mobilne telefone prebivalk in prebivalcev ter tudi vseh ostalih, ki se v času naravne ali druge nesreče nahajajo na ogroženem območju.

V Sloveniji bo tako vzpostavljen sistem celičnega oddajanja, tako imenovani »Cell Broadcast« sistem, ki že deluje v več državah članicah EU.

Komentarji