Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Davek na sladke pijače

598 OGLEDOV 18 KOMENTARJEV

Predlagam vladi naj sprejme zakon po hitrem postopku o obdavčitvi sladkih pijač o količini sladkorja ali njej podobnih substanc. Z zakonom naj uvede javne označbe na policah ,kjer so zloženi ti artikli.Velja naj za vse trgovine male ali velike,stojniška prodaja ali internetna prodaja.

Označi naj jih z črkami od A najvišja škodljiva vrednost in D najnižja škodljiva vrednost.Stopnja obdavčitve ne bi bila nižja od A-30,00% vrednosti pijače MPC na polici trgovca.Trgovci bi bili dolžni davek nakazovat ob predložitvi dobavnice trgovca ,ki prodaja izdelek ob predpostavki ,koliko enot pijače nabavi toliko plača davka državi.Uredb oz zakon ,morajo delavci Fursa izvajati dnevno pri trgovcih.Vsakokršno neizvajanje tega zakona oglobit trgovca z min kaznijo od 25.000- do velikega trgovca 500.000 eu .

Struktura obolelih mladih in debelih oseb mlajših od 20 let skokovito narašča in stroški zdravljenja te populacije bremenijo zdravstveno blagajno v vsakoletnih miljonski zneskih.Dovolj je bilo zavajanjo o vrednostih in načinih prekrivanja količine sladkorja v njih.Da o sestavinah ,ki so zraven primešane niti ne govorimo.Vendar vsaj korak v tej smeri ,da mlado populacijo odvrnemo vsaj delno od nakupu.

Zbrana vsota od obdavčitve in glob naj se zbira ločeno ,financira naj se ozaveščanje o tej problematiki,dalno naj se povrne nazaj v zdravstveno blagajno,del pa naj se vlaga v proizvodnjo ekoloških naravnih sokov in tekočin in zavarovanje vodnih virov v Sloveniji

33 glasov

16 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tomaž Trpin 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 9. 2023

Odziv Ministrstva za finance

Ministrstvo za finance je v preteklosti že preučevalo možnost uvedbe posebnega davka na brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladkorja oz. sladil. Pri tem se je izkazalo, da ne bi bilo mogoče doseči znatnih finančnih učinkov takšne obdavčitve, bi se pa znatno povečale administrativne obremenitve zavezancev in davčnega organa.

Nakup brezalkoholnih pijač je v skladu z Zakonom o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 13/11 – uradno prečiščeno besedilo, 18/11, 78/11, 38/12, 83/12, 86/14, 90/15, 77/18, 59/19, 72/19, 196/21 – ZDOsk, 3/22, 29/22 – ZUOPDCE in 40/23 – ZDavPR-B) obremenjen z davkom na dodano vrednost v višini 9,5 % (pri nakupu v trgovini) oziroma 22 % (postrežena pijača v gostinskem lokalu).

Alternativni ukrep, administrativno manj obremenjujoč tako za zavezance kot tudi za davčni organ, bi lahko bil ukrep zvišanja davka na dodano vrednost na sladke pijače. Tudi s takšnim ukrepom se bi zasledovalo enak cilj kot z uvedbo dodatnega davka - zvišanje maloprodajne cene pijače, ki vsebuje sladkor ali sladila in se s tem zmanjša privlačnost takih izdelkov za potrošnika.

Ministrstvo za finance bo ob prihodnjih spremembah ureditve na področju stopenj DDV opravilo razmislek tudi o morebitnem zvišanju stopnje DDV za pijače, ki vsebujejo sladkor ali sladila, iz 9,5 % na 22 %.

Komentarji