Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sredstva za zdravstvo

376 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Kot bivši delavec v zdravstvu, natančneje direktor financ v UKC za obdobje enega mandata sem imel priložnost spoznati se z vsemi problemi ki še danes pestijo zdravstvo, čeprav je tega že več kot 30 let.

Naj skrajšam in podam predlog kako zagotoviti dodatna sredstva mimo obremenitve proračuna oziroma prispevne stopnje ali drugih znanih virov iz katerih se financira zdravstvo kot celota.

1. priča smo pritoku zavarovancev na osnovi delovnih dovoljenj začasnih ali trajnih v obsegu cca 300.000 ljudi, ki z pridobitvijo statusa zaposlenega v Sloveniji na osnovi zaposlitve.na tej osnovi

2. za zdravstvo plačujejo tako kot vsi drugi zavarovanci

3. Dejstvo je da so na ta način upravičeni do vseh storitev na vseh ravneh, kar je samo po sebi pritisk na porabo zdravstvenega denarja kot tudi kapacitet na vseh ravneh. To je edinstven primer kako so ti delavci deležni vrhunske oskrbe, kot jo v domicilnih državah nne bi imeli za takšno ceno kot jim to nudimo na osnovi delovne vize v Sloveniji.

4. Moj predlog je sledeč:

Za te delavce mora delodajalec zagotoviti letno vsaj 1000 do 2000 € letnega pavšala da so lahko deležni vseh storitev na vseh ravneh zdravstvene oskrbe da lahko vstopijo v sistem solidarnega in proračunskega financiranja

5. Zakonskih kot ustavnih določil, ki bi to ne dovolili ni, oziroma bi jih bilo potrebno dopolniti v kolikor so.

Na ta način, ki je legalen in izvedljiv bi lahko zbrali od 300 do 600 milj €, ne da bi za to obremenili druge ,kar v sedanjem primeru zavarovanja in storitev počnemo. !

Pavic

24 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Pavic S. 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 10. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Predlog se nanaša na dodatno finančno obremenitev delodajalcev, ki zaposlujejo tujca, da bi se (čeprav tujec plačuje v sistem socialnih zavarovanj enako kot državljani Republike Slovenije) s tem dodatnim plačilom omogočil enak dostop zaposlenemu tujcu do zdravstvenih storitev.
Menimo, da gre pri tem predlogu državljana predvsem za vprašanji diskriminacije delavcev ter vpliva takšne določbe na podjetja, ki tujce zaposlujejo, v razmerju do tistih, ki jih ne. Ta področja urejajo različne direktive EU ter posamezni bilateralni sporazumi, ki jih Republika Slovenija sklepa s tretjimi državami.

V tej zadevi pa je smiselno preučiti tudi splošno določbo prvega odstavka 2. člena Zakona o varstvu pred diskriminacijo (ZVarD), ki med drugim določa tudi, da so državni organi in nosilci javnih pooblastil na področju oblastnega odločanja dolžni zagotavljati varstvo pred diskriminacijo oziroma enako obravnavo vseh oseb, zlasti v zvezi s pogoji za dostop do zaposlitve, socialne zaščite, socialne varnosti in zdravstvenega varstva.

Komentarji