Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sprememba spola bi morala biti že od leta 2019 samoplačniška

468 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že leta 2019 transspolnost odstranila iz seznama duševnih bolezni. Posledično bi morala biti tudi v Sloveniji operacija spremembe spola samoplačniška in ne več financirana iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja (iz sredstev zdravstvene blagajne). V obdobju, ko ni denarja za zdravstvo, bi bilo nujno potrebno racionalizirati zdravstveno košarico. Ena od prvih storitev, ki ne bi smela biti financirana iz zdravstvene blagajne, ker to ni bolezen, je zdravstveni poseg spremembe spola. Posameznik, ki si spremembo spola želi, naj si jo financira sam.

42 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Ajerdna2 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 9. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Naj uvodoma pojasnimo, da so pravice do zdravstvenih storitev, ki so zagotovljene zavarovanim osebam iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, določene v 23. členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (v nadaljevanju: ZZVZZ1), natančnejši obseg storitev, podrobnejši postopek in način uveljavljanja pa so opredeljeni v Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja2 (v nadaljevanju: Pravila). Pravice, ki sodijo v obseg obveznega zdravstvenega zavarovanja, so predmet obveznega zavarovanja, če pooblaščeni zdravnik oziroma Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: Zavod) ugotovi, da so utemeljene in so opravljene v skladu z zakonom, drugimi predpisi in s splošnimi akti Zavoda. Zavarovane osebe imajo pravico do zdravljenja bolezni in poškodb, če potrebo po teh storitvah skladno s svojo strokovno presojo ugotovi pristojni zdravnik in so strokovno – doktrinarno utemeljene glede na konkretno zdravstveno stanje zavarovane osebe.

Zdravljenje transseksualizma v Sloveniji vodi Interdisciplinarni konzilij za potrditev spolne identitete na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana, potrebne storitve pa opravljajo specialisti različnih dejavnosti. Navedeni konzilij je v letu 2017 pojasnil, da je protokol zdravljenja transseksualizma v skladu s smernicami Standardov skrbi Svetovnega združenja za transspolno zdravljenje – SOC WPATH in da je to kompleksen, multidisciplinaren in strukturiran proces.

V Sloveniji je za klasifikacijo bolezni v uporabi MKB-10-AM, verzija 11 (Avstralska modifikacija desete revizije mednarodne klasifikacije bolezni in sorodnih zdravstvenih problemov za statistične namene). Tako imajo zavarovane osebe, ki se zdravijo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, postavljeno diagnozo transseksualizem, ki je skladno z navedeno klasifikacijo bolezni diagnostično opredeljen kot motnja spolne identitete.

Želeli bi vas še opozoriti, da je Zagovornik načela enakosti (v nadaljevanju: zagovornik) v letu 2021 izdal Posebno poročilo »Položaj transspolnih ljudi v postopkih medicinske potrditve spolne identitete in pravnega priznanja spola v Sloveniji«, ki je dosegljivo na spletnem naslovu: http://www.zagovornik.si/posebnaporocila/

V povzetku poročila zagovornik med drugim navaja, da je pri pripravi poročila upošteval Resolucijo Parlamentarne skupščine Sveta Evrope številka 2048 iz leta 20153, ki glede postopkov medicinske potrditve spolne identitete, priporoča, naj bodo medicinski posegi dostopni vsem transspolnim ljudem, ki si to želijo. Stroški zdravljenja naj se povrnejo iz javnega zdravstvenega sistema. Spremeniti je treba tudi klasifikacijo bolezni tako, da transspolni ljudje, vključno z otroki, zaradi svoje transspolnosti ne bodo označeni kot duševno bolni. Glede postopkov pravnega priznanja spola pa resolucija priporoča, naj bodo postopki pregledni, hitri in dostopni, naj temeljijo na samoopredelitvi in naj bodo omogočeni vsem. Pri tem naj transspolni ljudje, njihovi partnerji in otroci ohranijo vse pravice, ki jim pripadajo.

Komentarji