Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Osebna izkaznica v belo-modro-rdeči barvi (kot je že bila)

355 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Predlagam, da se osebne izkaznice ponovno obarva v belo-modro-rdečo barvno kombinacijo, kakršna je bila v rabi do lanskega leta. Mislim, da bi morala biti Slovenija ponosna na te barve v svoji zastavi, ki simbolizirajo enotnost slovanskih narodov.

25 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Anton Kramar 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 9. 2023

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Pojasnjujemo, da barve osebne izkaznice niso pogojene z barvami nacionalnih zastav, kar jasno nakazuje grafični prikaz v prilogi. V tabeli so navedene zastave in zadnje različice osebnih izkaznic držav bivše Socialistične federativne Republike Jugoslavije, ki so imele v svojih zastavah (iz obdobja SFRJ) belo, modro in rdečo barvo ter nekaterih drugih držav v Evropskem prostoru.

Slovenska osebna izkaznica na prednji strani v levem zgornjem kotu vsebuje zastavo Evropske unije z dvočrkovno oznako »SI« znotraj kroga z zvezdami, kar izrecno zahteva Uredba (EU) 2019/1157 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. junija 2019 o okrepitvi varnosti osebnih izkaznic državljanov Unije in dokumentov za prebivanje, izdanih državljanom Unije in njihovim družinskim članom, ki uresničujejo svojo pravico do prostega gibanja.[1] Na osebni izkaznici je tudi grb Republike Slovenije.

Osebna izkaznica je pomemben dokument za izkazovanje istovetnosti in državljanstva, z njo državljani nastopajo v pravnem prometu, elektronsko poslujejo, hkrati pa je tudi potovalni dokument. S slovensko osebno izkaznico se lahko vstopa v 42 držav. Oblikovna rešitev osebne izkaznice zato zasleduje cilje prepoznavnosti dokumenta kot dokumenta Republike Slovenije, kar pa bistveno bolj kot barve zastave, zagotavljajo druge rešitve. Belo, modro in rdečo barvo ima na svojih zastavah večje število držav tako znotraj Evrope, kot v svetovnem merilu, med njimi so tudi velike države, kot npr. Rusija.

Z namenom prepoznavnosti osebne izkaznice kot dokumenta Republike Slovenije so v dizajn vključeni naši simboli, elementi narave, zgodovine, kulture in športa. Zaščitni elementi so implementirani preko obrisa zemljevida Slovenije, grba, različnih oblik teksta iz Prešernove Zdravljice (v UV svetlobi je npr. zapis rokopisa. Pod UV svetlobo se vidijo naše reke, po katerih se pretaka besedilo Zdravljice, Zdravljica je zavita v polžku, ki se ga lahko tudi otipa v zgornjem levem robu fotografije). Vače predstavljajo geografsko središče države. Na osebno izkaznico smo vključili podobe iz plašča Vaške situle s poudarjeno podobo konjenika. Na osebni izkaznici imamo lipov list – lipa velja za simbol slovenstva in izohipse iz zemljevida Slovenije. Zemljevid in grb Slovenije sta zajeta tudi v hologramu (svetlečem elementu, ki sega čez fotografijo). Na hrbtni strani slovenske osebne izkaznice je podoba Triglava, pod njim so valovi, ki simbolizirajo morje in razmejujejo ostale podatke od strojno berljive cone.

Zelena barva na slovenski osebni izkaznici simbolizira našo naravo – zeleno Slovenijo in je kot taka uporabljena tudi v promocijskih turističnih namenih (I feel Slovenia). Zelena, modra in bela barva pa že vrsto let predstavljajo tudi barve slovenskega športa. Uporabljena barvna shema na obrazcih novih osebnih izkaznic je torej barvna shema, ki je državljanom že domača in ne predstavlja novosti, hkrati pa gre za barve, po katerih je Slovenija prepoznavna tudi v tujini.

Hkrati pojasnjujemo, da je oblikovna rešitev nove osebne izkaznice predstavljala enega od elementov predmeta javnega naročila, ki je bilo oddano za obdobje 10 let. Z vsemi podrobnostmi novih obrazcev je bila seznanjena domača in tuja strokovna javnost. Slovenija je za svojo novo osebno izkaznico prejela že več domačih in mednarodnih nagrad, zato je nov obrazec po več kot letu dni od pričetka izdaje doma in v tujini zelo dobro prepoznaven. Sprememba barvne sheme osebne izkaznice bi pomenila večji poseg na dokument, ki pa s predlogom, ki je bil podan, ni utemeljen do te mere, da bi bil lahko tudi upravičen.

 


[1] UL L št. 188 z dne 12. 7. 2019, str. 67

Priloge:

Komentarji