Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Kasetne bombe

570 OGLEDOV 48 KOMENTARJEV

V skladu s slovensko opredelitvijo za mir in samoodločbo narodov, od slovenske vlade zahtevam jasno izraženo stališče proti dobavi kasetnih bomb Ukrajini. Večina žrtev teh bomb so civilisti, največkrat otroci. Dobava tega prepovedanega streliva sporoča, da je v tej vojni napočil čas za mirovna pogajanja, saj ukrajinske vojaške sile ne uspejo doseči svojih ciljev. Z mislijo na žrtve med civilnim prebivalstvom, beri med otroci, pa Ukrajinci priznavajo, da na vzhodu nekdanje Ukrajine živi pretežno rusko prebivalstvo. Bodo pobijali svoje?

Zunanja ministrica ima vedno polna usta floskul. Čas pa je za dejanja. Zato še enkrat: če smo samostojni, pozitivno naravnani in človekoljubni, potem imejmo svoje mnenje in ga tudi jasno in glasno sporočimo!

72 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S struga 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 2. 2024

Odziv Ministrstva za obrambo

Ministrstvo za obrambo je pristojno za izvajanje Konvencije o kasetnem strelivu. Konvencijo kot država podpisnica spoštujemo in se zavzemamo za njeno univerzalizacijo (da bi jo podpisalo čim več držav).

Na Ministrstvu za obrambo pa ne moremo podati odgovora o spoštovanju konvencije s strani tretjih držav oziroma vplivanju na to.
 

Odziv Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Slovenija, kot večina članic mednarodne skupnosti, obsoja rusko agresijo proti Ukrajini in poziva Rusko federacijo k takojšnji ustavitvi agresije, umiku oboroženih sil in vrnitvi zasedenih ozemelj.

Slovenija je tradicionalna podpornica mednarodnega humanitarnega prava. Kot pogodbenica Konvencije o prepovedi kasetnega streliva je uničila zaloge kasetnega streliva.

Slovenija obsoja uporabo tega orožja, tudi v Ukrajini, kjer je je pozvala obe strani k neuporabi nediskriminatornih orožij, kot je kasetno strelivo in protipehotne mine, ki povzročajo čezmerno trpljenje civilnega prebivalstva.

Komentarji