Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Prepoved vožnje avtomobilistom in tovornjakarjem

369 OGLEDOV 22 KOMENTARJEV

Predlagam, da se v skladu z željami kolesarjev, ekologov in podnebnih aktivistov z majem 2024 prepove vožnja navseh slovenskih cestah, medtem ko se te naj uveljavijo kot kolesarske steze. Avtoceste naj postanejo kot pot za prevoz samo 100% električnim avtomobilom in en pas se naj med drugim nameni tudi kolesarjem.

S tem predlogom nameravam dati več prostora za kolesarje, saj je iz njihov očitkov razvidno, da je Slovenija kolesarska velesila, da imajo kolesarji premalo prostora za kolesarjenje in da so avtomobilisti tisti, ki vseskozi povzročajo nesreče v katerih so kolesarji udeleženi. Poleg tega je razvidno, da so avtomobili, tovornjaki in traktorji tisti, ki najbolj onasnežujejo okolje zato se jih mora nemudoma umakniti iz prometa.

Kot že rečeno, predlog obsega:

1. prepoved vožnje avtomobilistom, tovornjakarjem in traktoristom vožnjo po vseh cestah in avtocestah.

2. obstoječa cestna infrastruktura naj se nameni izključno za kolesarske steze.

3. izjema naj bodo avtoceste, kjer se en pas nameni izključno električnim avtomobilom in drug pas ponovno kolesarski stezi.

4. ustanovi se naj zveza kolesarjev, ki naj bo pristojna da se nameni zadostno število sredstev za kolesarje in poskrbi tudi za reševanje zadev prevoza tovora, ki naj bi ga vozili tovornjaki. Za delo na poljih se naj uporablja vlečna živina ali kolesa s pritrjenimi rali ali prikolicami.

5. Reševanje problematike vleke tovora na cestah se naj prepusti kolesariatu.

6. Ker se gre za celovito prepoved vožnje z vozili na notranje izgorevanje bo potrebno od nekod nameniti denar za vzdrževanje kolesarskih stez, tako naj posamezniki kolesarji plačajo 100 evrov cestnine letno in tako zagotovijo denar za prevoze.

7. Zaradi prepovedi vožnje bo tako nastala problematika javnega prometa v smislu avtobusnega prevoza. Ljudje naj bodo primorani sami poskrbeti za svoj prevoz s kolesi ali z vlaki.

8. Podjetja, ki se v Sloveniji ukvarjajo s prodajo derivatov (Petrol, Mol ipd.) se naj do maja 2024 preoblikujejo in začnejo ukvarjati z drugimi dejavnostmi. Vlada naj poskrbi za ustrezno financiranje.

9. Omejitve na točko 5. Zveza kolesarjev mora do aprila 2024 izdelati jasen načrt vleke tovora in poskrbeti za zadostno število kolesarjev, ki bodo to delo opravljali. Tistim, ki bodo to delo opravljali se naj izplačajo dnevnice v vrednosti 1500 evrov.

Verjamem, da bo ta predlog pomagal k čistejšemu okolju in tudi šel zelo na roko kolesarjem, saj se s tem umikajo njim največje ovire s ceste. Verjamem tudi, da lahko ta kolesarska velesila to rešitev izpelje celovito in kvalitetno.

18 glasov

26 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Y Yoys780 30 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji