Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved vožnje s skuterji po slovenskem morju

289 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Na morju je eno od najlepših doživetij, ko vidite skupino delfinov tik ob obali. Ob naši obali jih je bilo nožno videti v maju in juniju. Da pa bi bilo to mogiče tudi v turistični sezoni je nujna prepoved uporabe vodnih skuterjev, ki že ob minimalni hitrosti ustvarjajo velik za ljudi nevzdržen hrup, kaj šele za delfine. V tem smislu predlagam Vladi zaščito delfinov s prepovedjo rabe vodnih skuterjev ob slovenski obali oziroma v slovenskem morju. Ob prepovedi lahko pričakujemo tudi prihod delfinov iz hrvaške in italijanske strani. Ukrep naj bo interventen.

33 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR U Uporabi svoj um 24 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 1. 2024

Odziv Ministrstva za naravne vire in prostor

V severnem Jadranu in slovenskih vodah se od morskih sesalcev stalno pojavlja velika pliskavka (Tursiops truncatus). Lokalna populacija velike pliskavke v slovenskih vodah je del večje populacije, razširjene na območju Tržaškega zaliva in severnega Jadrana. Velika pliskavka se pojavlja na celotnem območju slovenskih voda skozi vse leto. Ocenjuje se, da ta populacija obsega 158 živali in je stabilna. Podvodni hrup je eden od pritiskov, ki lahko vpliva na veliko pliskavko.

Z vidika ohranjanja narave imamo v območjih varovanja narave na slovenski obali s predpisi urejeno omejevanje uporabe vozil in plovil na motorni pogon z namenom, da se zavaruje  območje naravnih vrednot in ohrani biotska raznovrstnost:

  • v skladu z Uredbo o Krajinskem parku Strunjan (Uradni list RS, št. 107/04, 114/04 – popr., 83/06, 71/08, 77/10 in 46/14 – ZON-C), na območju krajinskega parka Strunjan ni dovoljeno sidrati plovil ter pluti s polovili na motorni pogon, razen na za to določenih mestih z načrtom upravljanja.
  • V skladu z Uredbo o Krajinskem parku Sečoveljske soline (Uradni list RS, št. 29/01, 46/14 – ZON-C in 48/18) ni dovoljena oziroma je omejena uporaba motornih plovil ter izvajanje množične turistične, rekreativne in športne dejavnosti z ozirom na območje varnostnega režima.
  • V skladu z Odlokom o Krajinskem parku Debeli rtič (Uradni list RS, št. št.48/2018) v krajinskem parku ni dovoljeno plutje s hitrostjo, ki presega 7 vozlov ter plutje z vodnimi skuterji.

V Sloveniji skrbimo tudi za druge ukrepe za varstvo morskih sesalcev, med drugim s promocijo ravnanj ob srečanju z morskimi sesalci, ki jih promovirajo državne inštitucije in nevladna društva, v okviru svojega delovanja ali v okviru različnih projektov (npr. Kaj storiti, če na morju opazite delfine? – Morigenos).

Ukrepi za varstvo morskih sesalcev so vključeni tudi v Načrt upravljanja z morskim okoljem 2020-2027 (Načrt upravljanja z morskim okoljem za obdobje 2022 - 2027 (gov.si)) in so: Obveščanje in ukrepanje v primerih nasedlih oziroma poškodovanih morskih sesalcev; Nadaljnje spremljanje vpliva podvodnega hrupa na morske sesalce; Nadaljevanje ocenjevanja vpliva onesnaževal na stanje morskih sesalcev in Promocija Kodeksa ravnanja srečanja z morskimi sesalci.

Komentarji