Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zavarovalnice - nepravična obravnava avtomobilskega zavarovanje

333 OGLEDOV 17 KOMENTARJEV

Zavarovanec plača vsak mesec za avtomobilsko zavarovanje (povprečno) cca 50 EUR ali celo 100 EUR. V enem letu torej 600 EUR, ali 1200 EUR ali celo več.

Recimo, da imajo zavarovalnice iz tega naslova cca 50 milijonov do celo 1,2 milijardi.

Zavarovanec v enem letu zavarovalnici plača (vzemimo samo) 600 EUR. V kolikor naredi 1 nesrečo, ima za kazen višjo premijo (3 razrede, kar znese npr. 100 EUR višjo premijo v naslednjem letu).

To je nepravično: zavarovalnici vozniki plačujemo pavšalni znesek. Ogromno voznikov ne naredi nesreče. In potem je voznik še kaznovan, ko iz te kvote solidarnostnega zneska. Zakaj kaznovan? Ravno za nesrečo vsi plačujemo.

Predlagam, da ima voznik pri zavarovalnici npr. 2 primera na leto (ki jih je naredil na njegovo škodo v enem letu), zaradi katerih nima kazni v bonitetnih razredih. Ker zavarovalnice zaostrijo zavarovanca, ko pa ima zavarovalnica ogromne dobičke, pa državljani ne moremo nič.

Samo razmišljanje: na slovenskih cestah je npr. 1 milijon avtomobilov. Če je vsak zavarovan za samo 50 EUR/mesec, je to v enem letu cca 600 milijonov eur.

Na leto je cca 18.0000 nesreč. Koliko ostane zavarovalnicam...

26 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sigismund475 17 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 8. 2023

Odziv Ministrstva za finance

Glede obveznih zavarovanj naj povemo, da je bistvo obveznih zavarovanj v prometu in torej tudi obveznega avtomobilskega zavarovanja v tem, da je zavarovana tretja oseba, ki ni povzročitelj prometne nesreče za škodo, ki jo je le-ta utrpela v prometni nesreči.

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti obvezno tudi v drugih državah članicah EU in je le-to urejeno s posebnim sklopom direktiv. Zakon o obveznih zavarovanjih v prometu (ZOZP, Uradni list RS, št. 93/07 – uradno prečiščeno besedilo, 40/12-ZUJF, 4/16, 33/16-PZ-F, 41/17-PZ-G in 72/18), ki je implementiral EU direktive s področja obveznega zavarovanja v prometu, ureja obvezna zavarovanja v prometu, in sicer zavarovanja potnikov v javnem prometu (razen potnikov v zračnem prometu) proti posledicam nesreče, zavarovanje avtomobilske odgovornosti oziroma zavarovanje lastnika vozila, zavarovanje lastnika čolna in zavarovanje lastnika zrakoplova proti odgovornosti za škodo, povzročeno tretjim osebam, ter zavarovanje lastnika zrakoplova proti odgovornosti za škodo, povzročeno potnikom, prtljagi in tovoru.

Zavarovalnice so gospodarski subjekti, s statusno pravno obliko delniške družbe, ki prosto nastopajo na trgu in je eden od njihovih namenov opravljanja dejavnosti tudi ustvarjanje dobička in torej donosa na delnico (dividende).

Zavarovalnice oblikujejo višino zavarovalne premije za posamezni zavarovalni produkt glede na predvideno višino zavarovalnega kritja in glede na verjetnost nastanka škodnega dogodka. Pri oblikovanju višine zavarovalne premije morajo zavarovalnice upoštevati tudi doseganje zahtev po kapitalski ustreznosti, ki so predpisane z evropskim regulatornim okvirom Solventnost II in pri nas implementirane v Zakonu o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15, 9/19 in 102/20; ZZavar-1). 

Poudariti bi želeli, da je pri poslovanju zavarovalnega sektorja izredno pomembna dolgoročna solventnost le-tega oziroma zmožnost zavarovalnega sektorja, da ob nastanku škodnega dogodka izplača odškodnino v skladu s pogoji zavarovalne pogodbe. Zato je zelo pomembno, da imajo zavarovalnice dovolj kapitala in kvalitetna sredstva. Zelo je pomembno tudi, da je poslovanje zavarovalnic stabilno ter da imajo dobro poslovno preteklost in dobro ime. S svojimi dolgoročnimi sredstvi pa lahko zavarovalnice predstavljajo stabilen finančni vir za razvoj drugih gospodarskih dejavnosti v posamezni državi. Nadzor nad poslovanjem zavarovalnic v Sloveniji opravlja neodvisni nadzorni organ, to je Agencija za zavarovalni nadzor.

Komentarji