Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Preprečevanje neskončnih kolon na avtocestah

459 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Po Sloveniji je vedno več prometa, kar opazimo v (pre)pogostih zastojih ob prometnih zamaških in / ali ob deloviščih vzdrževalnih del.

Vzdrževalna dela so tudi nujno zlo za "zdravje" cest, ki se ne bojo zmanjševala, kvečjemu le povečevala, skladno s povečevanjem prometa.

Zato predlagam, da se začnejo postopki za razširitev avtocest - izgradnja 3. pasov na obstoječih obremenjenih AC in obvezno nadaljevanje preteklih projektov Postojna - Ilirska Bistrica, Metlika - Velenje - Slovenj Gradec itd.

Med postopke štejem tudi odkupe zemljišč, usklajevanje z DARS in cestnimi podjetji in vse tisto, kar še spada zraven do cilja uresničitev štiripasovnih AC (3 vozni pasi + odstavni pas)

27 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I Igor M 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 11. 2023

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Ministrstvo za infrastrukturo je za izvedbo učinkovitejše priprave na gradnjo nujnih ukrepov, s katerimi se poveča zmogljivost ceste, v Zakonu o cestah že leta 2011 zagotovilo možnost izvedbe vzdrževalnih del v javno korist, ki omogoča izvedbo del brez prostorskega umeščanja in pridobivanja gradbenega dovoljenja. Skladno z navedenimi možnostmi je DARS pristopil k pripravljalnim delom na dveh projektih rekonstrukcije avtocestnih odsekov na primorskem in štajerskem avtocestnem kraku (Ljubljana (Kozarje)–Brezovica–Vrhnika in Domžale–Šentjakob–Zadobrova) z namenom vzpostavitve tretjega pasu, predvidenem v sklopu rekonstrukcije odsekov. Obseg območja, v katerem je mogoče uporabiti postopek vzdrževalnih del v javno korist, omogoča obsežnejše rekonstrukcije in širitve cestnega omrežja.

Avtocestne odseke, ki se gradijo na novo, pa je treba najprej umestiti v prostor. Tako se prostorsko umešča več novogradenj na odsekih Postojna-Jelšane, Koper-Dragonja, Ptuj-Markovci, Slovenj Gradec-Dravograd, Otiški Vrh-Holmec. Nekateri avtocestni odseki so umeščeni v prostor in potekajo priprave na gradnjo ali se gradijo (3. razvojna os, priključek Dragomer, razširitev odseka Koseze-Kozarje, druga cev predora Karavanke). Realizacija gradnje je na strani družbe DARS, ki je na podlagi zakona zadolžena za gradnjo avtocest.

Komentarji