Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Minister naj opozarja tudi na hitrost vožnje

142 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Pozdravljeni,

V Sloveniji za trgovce in uvoznike z alkoholnimi pijačami velja predpis, ki ob oglaševanju alkoholnih pijač do vključno 15% alkohola nalaga trgovcem, da na koncu oglasa vključijo naslednji tekst: "Minister za zdravje opozarja: Prekomerno uživanje alkohola škoduje zdravju." Predpis je na mestu in opozarja na nevarnosti alkohola.

Država naj podobno zapove tudi pri oglaševanju avtomobilov in drugih vozil. V luči nekaterih prometnih nesreč pri nas in v soseščini, bi bilo smotrno na vidik prekomerne hitrosti ozaveščati tudi v oglasih pri vozilih. Smiselno bi bilo razširiti obvestila tudi na splošno dostopne medije kot so TV, radio in specializirane avtomobilske revije v primeru oglaševanja ali pa zabavnih oddaj o vozilih (predvsem tuje oddaje kot so Top Gear, Fifth Gear, Grand Tour in podobne). Pri pretočnih vsebinah (stream) na platformah kot so Netflix, Amazon in druge bo verjetno težko zagotoviti sledenju in izvajanju pravila. Lahko pa tu država razširi predpis tudi na tuje ponudnike teh vsebin, ki morajo temu slediti (nujno posvetovanje strokovnih služb pri uvajanju takega predpisa za tuje pravne subjekte, ki poslujejo izključno po internetu).

Tekst naj se glasi: "Minister za zdravje opozarja: Vožnja s prekoračeno hitrostjo glede na omejitev lahko povzroči hude poškodbe ali smrt." Tekst se lahko še dopolni ali pa spremeni.

Tako kot za alkoholne pijače naj se uporabijo pravila zapisa, pozicije in drugih podrobnosti pri zapisu tega opozorila. Smotrno je sodelovanje Agencije za varnost prometa, Ministrstva za zdravje in Ministrstva za infrastrukturo.

Finančne ali druge kazenske posledice naj bodo podobne kot pri neizvajanju predpisa za oglaševanje alkohola.

Lep pozdrav

Marko Š

 

3 glasovi

15 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M MarkoŠ85 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji