Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Kupovanje glasov pri sprejemanju odločitev etažnih lastnikov

207 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Kupovanje glasov pri sprejemanju odločitev etažnih lastnikov - predlog za normativno ureditev področja

Pred časom sem v eni od večstanovanjski stavb naletel na primer, ko se je del etažnih lastnikov, ki je bil zainteresiran za sprejem določene odločitve (pa za to ni imel zadosti glasov), z vednostjo oz. pomočjo upravnika stavbe, na tiho dogovoril z dvema etažnima lastnikoma, ki sta bila do odločitve indiferentna (saj na njuna dela stavba odločitev ni imela neposrednega vpliva), da bosta prispevala svoja glasova, v zameno za dana glasova pa jima bodo zainteresirani plačali oz. "povrnili stroške", ki jih bosta zaradi tega imela.

Vsi vpleteni so v nadaljevanju (potem ko so bili ujeti s prsti v marmeladi) zatrjevali, da gre za splošno uveljavljeno prakso (s katero vsaj nekateri med nami pred tem nismo bili seznanjeni), oz. za povsem nesporen in običajen način pridobivanja glasov,... temu pa je posredno pritrdilo tudi sodišče v nepravdnem postopku, v katerem se je to odločitev izpodbijalo.

O vsem skupaj je bilo že pred meseci obveščeno tudi pristojno ministrstvo ter zaprošeno naj se izjasni glede dopustnosti "kupovanja glasov", pretekli teden pa je bila o tem povprašana tudi Vlada RS (oz. njen generalni sekretariat).

Ne ministrstvo ne vlada se na poziv nista odzvala, zato lahko upravičeno domnevano, da "kupovanju glasov" pri odločanju etažnih lastnikov v večstanovanjskih stavbah, ne nasprotujeta, oz. ga morda celo podpirata.

Po podatkih SURS je bilo v Republiki Sloveniji konec leta 2021 več kot 850.000 stanovanj, dobršen del le-teh se po vsej verjetnosti nahaja v večstanovanjskih stavbah in vsaj v nekaterih med njimi se občasno srečujejo s težavami pri sprejemanju odločitev, ki bi jih, z manjšim denarnim "nadomestilom" v roke pravih sosedov, morda lahko rešili.

Zato vas, tudi s stališča zagotavljanja enake obravnave vseh subjektov na trgu in nenazadnje enakosti pred zakonom prosim, da tovrstno prakso kupovanja glasov pri odločanju etažnih lastnikov v večstanovanjskih stavbah (v kolikor je to, v našem pravnem redu, res dopustno) ustrezno normativno uredite v javno objavljenem pravnem aktu, tako da bodo z njo seznanjeni vsi etažni lastiki in da jo bodo lahko po potrebi tudi s pridom uporabili.

11 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S SrečkoK 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji