Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved uvažanja psov s porezanimi ušesi in repi

225 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Pri nas je to prepovedano, kar pa ne prepreči ljudem, da gredo v nakup psa v tujino...

33 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M MilenaM 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 8. 2023

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Veljavna ureditev v Sloveniji že regulira in omejuje opravljanje bolečih posegov na živalih. 19. člen Zakona o zaščiti živali (v nadaljevanju ZZZiv) prepoveduje opravljanje bolečih posegov brez anestezije oziroma analgezije.  Pri bolečih posegih na vretenčarjih je obvezna anestezija. V primerih ko z lokalno anestezijo živali ni mogoče zanesljivo preprečiti bolečine, je obvezna splošna anestezija živali. Anestezija ni potrebna, če je tako predpisano ali če po veterinarski presoji v posameznih primerih ni izvedljiva ali potrebna. Praviloma anestezija živali ni potrebna, če ni potrebna pri podobnih posegih na človeku. Izvajanje bolečih posegov na živalih brez anestezije v nasprotju z ZZZiv, ki je storjeno naklepno, se šteje za mučenje živali.

20. člen ZZZiv pa prepoveduje popolno ali delno amputiranje telesnih delov in popolni ali delni odvzem ali uničenje organov ali tkiv vretenčarjev, ki je storjeno naklepno. Isti člen določa izjeme, ko je poseg dovoljen, kot na primer, če je poseg po veterinarski presoji potreben za ugotavljanje bolezni in za rešitev ali ozdravljenje živali; če je sterilizacija oziroma kastracija potrebna za zmanjšanje razmnoževanja živali, agresivnosti, načina reje ali preprečevanja razmnoževanja živali z dednimi hibami in podobno. Dovoli se tudi skrajšanje enega uhlja za največ 1/4 pri mački, ki živi prosto v okolju, izvedeno zaradi označitve sterilizirane oziroma kastrirane živali pod pogojem, da je poseg opravljen pod splošno anestezijo. V drugem odstavku isti člen ZZZiv izrecno prepoveduje nekatere posege, kot je na primer krajšanje uhljev živalim, razen v primerih iz šeste alinee prejšnjega odstavka, ali če je poseg po strokovnem mnenju veterinarja v korist živali in ga opravi veterinar in krajšanje repov psom, razen če je poseg po strokovnem mnenju veterinarja v korist živali in ga opravi veterinar.

V naslovu predloga je nakazano, da naj bo uvoz psov s kupiranimi ušesi oziroma repi prepovedan. V besedilu predloga je navedena utemeljitev predloga v naslovu in sicer, da je mogoče psa s kupiranimi ušesi oziroma repom kupiti tudi v tujini. Iz predloga sicer ni razvidno, ali ima predlagatelj v mislih vseevropsko prepoved uvoza psov s kupiranimi repi in ušesi iz tretjih držav ali morda misli na prepoved trgovanja in premikov takih psov v Slovenijo.

Cilj predloga je opuščanje bolečih posegov na psih, kar je tudi sicer cilj veljavne zakonodaje o zaščiti živali. Uvoz je mogoče prepovedati na ravni Evropske Unije, premike med državami članicami pa je težje omejiti zaradi temeljnih načel delovanja EU, ki smo jim kot država članica zavezani tudi v Sloveniji.

Ministrstvo bo predlog preučilo in možnost prepovedi in ob naslednji spremembi zakonodaje, ki ureja zaščito živali predlagalo ustrezne rešitve.

Komentarji