Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Sprememba zakona o izvršbi in zavarovanju, 102.člen - uskladitev kriterijev

474 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Zakon o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) v 102.členu navaja, da mora upniku ostati po izvršbi 76% minimalne bruto plače, kar pri trenutni minimalni plači pomeni cca 914 eur.

Če pogledamo ostale kriterije :

minimalna neto plača 878 eur, uradno priznan prag revščine 827 eur, zagotovljena pokojnina 687 eur, ostanek po odbitku kreditnega obroka 745 eur.

Vsi ti lahko oz. morajo preživeti z manj denarja, dolžnikom, ki nekomu dolgujejo denar, pa ostane 914 eur.

Naj povem, da so ti dolžniki, ki se jim odteguje od mesečnih prejemkov v glavnem goljufi, prevaranti, ''propadli podjetniki'', tudi spletni prevaranti, ki poskrbijo, da so brez lastnega premoženja in za rubež ostane le prihodek, ki ga dobijo na račun.

Naj povem primer : dokazovanje goljufije se je na sodišču vleklo toliko časa, da se je dolžnik upokojil. ( Veselo živi s partnerko, bivšo ženo, v njeni hiši, poletje preživlja v njenem vikendu na morju in se vozi z njenim BMW-jem). Zdaj ima izvršbo na pokojnini, ker je to edino njegovo. Razpoložljivi zneski za izvršbo pa so bili v letu 2018 368,24 eur mesečno, letos pa 379,96 eur mesečno ( vmesnih zneskov ne bom navajal, lahko pa jih, če koga zanima)

Menim, da država ne sme podpirati goljufov in kaznivih dejanj, ki so se vsekakor zgodila, če je izdana sodna izvršba. Če lahko upokojenec preživi s 687 eur, delavec z minimalno plačo z 827 eur in kreditojemalec s 745 eur, naj tudi dolžnik s temu primerljivim zneskom, ne pa da mu pripada 914 eur. Zato predlagam vladi spremembo 102.člena ZIZ tako, da zniža znesek, ki mora ostati dolžniku, primerljivo ostalim zajamčenim zneskom.

14 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR U Upsss 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji