Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sledenje in prikaz lokacije avtobusov na javnih linijah

287 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Predlagam vladi (oziroma ministrstvu za infrastrukturo), da kot pogoj pri podelitvi koncesij za opravljanje gospodarske javne službe javnih avtobusnih linij doda tudi GPS sledenje vozilom.

Potnikom naj se omogoči, da v realnem časi prek spleta na podlagi unikatne identifikacijske številke avtobusa spremljajo lokacijo avtobusov.

Primer: Avtobus, ki pelje ob 16:30 iz Ljubljane v Postojno. Odhod iz Ljubljane se redno zamakne za 30 minut in več. Avtobus pred tem vozi na liniji Postojna-Ljubljana s pričetkom ob 15:30. Zaradi razmer na Primorski avtocesti Ljubljane pogosto ne doseže pravočasno za točen odhod. Potnikom naj se omogoči spremljanje lokacije avtobusa, saj lahko ob poznavanju trenutne lokacije potniki z določeno mero samozavesti čas zamude avtobusa porabimo kako drugače - obisk trgovine, banke, bankomata, mogoče restavracije s hitro hrano ali pa preprostim odlogom odhoda od doma ali iz službe.

Podobno je seveda tudi pri zamudah avtobusov na vmesnih postajah.

Na ta način bi lahko sprostili tudi preobremenjene uslužbence klicnih centrov, ki jih potniki kličemo, ko ne vemo ali lahko sploh še računamo na prihod avtobusa, ali smo zaradi predčasnega odhoda avtobusa na eni od vmesnih postaj mogoče avtobus že zamudili.

31 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR K Kulak 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 9. 2023

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Sledenje avtobusov, vključenih v izvajanje linij medkrajevnega potniškega prometa, se že izvaja s pomočjo opreme integriranega potniškega prometa, ki je nameščena v vozila izvajalcev le-tega. Podatki o lokacijah vozil, pridobljeni s tehnologijo GPS pozicioniranja, se iz vozil prenašajo preko GSM omrežja v realnem času, nato so ustrezno obdelani in preneseni na nacionalno točko dostopa (NAP.si), kjer so na voljo zainteresirani strokovni javnosti za nadaljnjo uporabo. Podatki so na voljo v standardizirani obliki evropskega formata SIRI (https://www.nap.si/sl/datasets_details?id=5a1f5cb9-bea0-cae2-7e25-95ce2059852b).

Komentarji