Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Namesto novega letalskega prevoznika, nacionalni hitri prevoz do bližnjih letališč

293 OGLEDOV 24 KOMENTARJEV

Letalski prevoz na nekdanjem Brniku se sicer krepi, vendar, kot je videti ni dovolj poletov na najbolj željene lokacije.

V zadnjem času mnogo slišimo o ustanovitvi nacionalnega letalskega prevoznika. Razlog - ca 400 mio evrov izgubljenih priložnosti. Da se bi izognili velikim zagonskim stroškom ter pokrivali, če se dobro spomnim ca 30 mio evrov letnih izgub, predlagam ustanovitev nacionalnega hitrega cestnega prevoza na in z bližnjih letališč ( na primer Zagreb, Gradec, Trst, Dunaj). Navedeno bi zaenkrat popolnoma zadoščalo. Takšna povezava bi bistveno izboljšala pogoje prevoza vsem uporabnikom.

Vemo tudi, da je do medcelinskih poletov možno priti le preko največjih evropskih letališč, tako, da je predlagana rešitev edino smiselna. Prevoznika bi lahko koristile tudi turistične agencije za naše in tuje turiste.

29 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR U Uporabi svoj um 24 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 8. 2023

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V zvezi s podanim predlogom, da se namesto novega letalskega prevoznika uredi nacionalni hitri cestni prevoz do bližnjih letališč, je Ministrstvo za infrastrukturo v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport v preteklem letu intenzivno pristopilo k preučevanju možnosti za izboljšanje letalske povezljivosti Slovenije, ki je zaradi upočasnjenega okrevanja zračnega prometa na in z domačih letališč, na zelo nizki ravni.

Na podlagi sprejema Zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti je Ministrstvo za infrastrukturo začelo izvajati ukrep dodelitve državne pomoči letalskim prevoznikom za začetek obratovanja novih letalskih prog, za prevoz potnikov na javno letališče na ozemlju Republike Slovenije, na katerem se opravlja mednarodni zračni prevoz, ali z njega, do enega kraja pristanka na ozemlju držav v skupnem evropskem zračnem prostoru. S subvencioniranjem letaliških pristojbin, ki jih morajo letalski prevozniki plačati upravljalcem letališč, si prizadevamo pozitivno vplivati na povečanje povezav iz in v Republiko Slovenijo ter zmanjšati odtekanje domačih potnikov na tuja letališča.

Hkrati vas obveščamo, da se javni prevoz potnikov v mednarodnem cestnem prometu izvaja skladno z Zakonom o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 6/16 – uradno prečiščeno besedilo, 67/1994/2154/22 – ZUJPP, 105/22 – ZZNŠPP in 18/23 – ZDU-1O), in sicer na podlagi dovoljenja, ki ga izda ministrstvo na zahtevo prosilca. To pomeni, da mora biti za tak prevoz izkazan interes prevoznika, ki mora ministrstvu posredovati vlogo za izdajo dovoljenja z vsemi zakonsko določenimi podatki in prilogami.

Komentarji