Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Najvišji dvig plač funkcionarjev vezati na dvig pokojnin

340 OGLEDOV 17 KOMENTARJEV

Predlagam, da se v 10. členu Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS-AA), kjer je določena plačna lestvica, vključi pogoj in sicer »Znesek povišanja v odstotnem znesku ne sme biti višji od odstotka dviga pokojnin v tekočem letu.«, enako v vseh drugih predpisih, ki urejajo plače funkcionarjev, vladnih uslužbencev in Vlade RS. Področje teh plač urejajo Zakon o poslancih in Zakon o Vladi Republike Slovenije, katere je treba uskladiti s predlogom.

Predlog dajem glede na to, da se uspešnost upravljanja države odraža v rasti vsesplošne blaginje prebivalcev in posebej upokojencev zato smatram, da je predlog vezave največjega dviga plač funkcionarjev in vladnih uslužbencev ter Vlade RS, s katerim se opredeljuje tudi način, v celoti utemeljen in primeren. S takšno ureditvijo se bomo izognili tudi neupravičenim dvigom plač politikov, saj bo njihova plača vezana tudi na dejansko uspešnost njihovega dela, kjer se ta najbolj odraža.

38 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR U Uporabi svoj um 23 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 7. 2023

Odziv Ministrstva za javno upravo

V zvezi s prejetim predlogom sporočamo, da je Vlada Republike Slovenije dne 17. 3. 2023 sprejela izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah. V izhodiščih je predvideno, da bi nov plačni sistem urejal skupne temelje, ki bi veljali za celoten javni sektor, specifike pa bi se urejale znotraj plačnih stebrov.

Izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja so usmerjena v spremembo plačnega sistema javnega sektorja tako, da se iz veljavnega plačnega sistema ohranijo tisti njegovi elementi, ki so se izkazali za ustrezne in učinkovite ter nadgradijo z novimi rešitvami v tistih delih, kjer dosedanji sistem ne deluje ustrezno.

Upoštevaje dejstvo, da je javni sektor zelo raznolik in ima številne specifičnosti se predlaga, da se z novim zakonom določijo skupni temelji sistema in enotno uredijo tisti deli sistema, glede katerih ni možno najti utemeljenih razlogov za razlikovanje, hkrati pa dopusti specifično urejanje elementov, glede katerih je razlikovanje utemeljeno.

Cilji prenove plačnega sistema javnega sektorja so:

  1. ohranitev transparentnosti in javno finančna obvladljivost plačnega sistema,
  2. enotna ureditev vsebin, ki predstavljajo skupne temelje plačnega sistema,
  3. upoštevanje specifik posameznih delov javnega sektorja in dopustitev možnosti, da se določene vsebine uredijo ločeno po posameznih stebrih plačnega sistema,
  4. odprava uravnilovke v spodnjem delu plačne lestvice zaradi učinka minimalne plače in vzpostavitev ustreznejših razmerij v plačah med funkcionarji, direktorji in javnimi uslužbenci ter znotraj posameznih stebrov,
  5. večja variabilnost, povezana z učinkovitostjo dela (povezanost plače z rezultati dela),
  6. večja privlačnost sistema za mlade,
  7. zmanjšanje vpliva senioritete na višino plače
  8. odprava pravno sistemskih pomanjkljivosti, ki so se pokazale pri delovanju sedanjega plačnega sistema,
  9. manj administriranja in poenostavitve sistema.

Celotna izhodišča vlade so dostopna na spletni strani Ministrstva za javno upravo:

Na tem mestu pa velja izpostaviti, da spremembe plačnega sistema javnega sektorja, ki jih predlagate, niso zgolj strokovno vprašanje, ampak so spremembe v pomembni meri tudi interesno pogojene, saj je normativni okvir določen s kolektivnimi pogodbami, ki jih Vlada RS sklepa z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Posledično so uveljavljene tiste rešitve, pri katerih je v pogajalskem procesu oziroma v procesu usklajevanja dosežena relativno visoka stopnja soglasja med socialnimi partnerji, spremembe pa so soodvisne od poteka usklajevanj z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.

Komentarji