Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Nalepke na sadju

364 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Predlagam prepoved prodaje sadja, polepljenega z raznimi nalepkami proizvajalcev in distributerjev.

Ne samo da nalepke raznih proizvajalcev in distributerjev za potrošnika ne pomenijo veliko, temveč še prispevajo k onesnaževanju.

39 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR H Hicsuntleones 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 8. 2023

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Osnovna pravila glede označevanja sadja in zelenjave so določena v uredbah Evropske unije. Prenos določb iz EU uredb v nacionalni pravni red ni potreben, saj se le-te neposredno uporabljajo v vseh državah članicah EU. Sadje in zelenjava, ki se daje na trg za namen uporabe v živilski verigi, mora biti jasno označeno, podatki morajo biti točni, preverljivi in ustrezati dejanskim lastnostim svežega sadja in zelenjave.

Osnovna uredba, ki določa tržna pravila v sektorju sadja in zelenjave je Uredba 1308/2013/EU. V njeno Izvedbeno uredbo 543/2011/EU so vključena podrobnejša pravila za sektor sadja in zelenjave ter predelano sadje in zelenjavo (ob upoštevanju priporočil, ki jih sprejmejo mednarodni organi (UNECE, OECD)). Pri izvajanju navedene živilske dejavnosti je potrebno upoštevati tudi določbe Uredbe 178/2002/ES.

Nalepke (oznake) na sadju in zelenjavi so namenjene podajanju predpisanih informacij potrošnikom. V kolikor so skladne z zakonodajnimi določbami, jih ni mogoče prepovedati. Podrobnejša pravila za sektor sadja in zelenjave omogočajo, da so etikete, ki so posamično nalepljene na proizvode, morajo biti takšne, da njihova odstranitev ne pusti nobenih vidnih sledi lepila ali pomanjkljivosti na kožici. Informacije, ki so z laserjem vtisnjene na posamezen plod, ne bi smele povzročiti pomanjkljivosti na mesu ali kožici.

Skladnost označb z zakonodajo o sadju in zelenjavi preverjajo v okviru inšpekcijskega nadzora inšpektorji za hrano Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Komentarji