Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

IZS - članstvo

204 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Prosim, da vlada preuči, da se je letos vpisalo ogromno otrok v 4 letne srednje šolske tehnične programe, ki nimajo možnosti, da bodo kasneje tudi lahko delali v svojih poklicnih zaradi omejitev.

V zakonu je navedeno, da se lahko vpiše v IZS kot inženir le nekdo, ki ima 2. Bolonjsko stopnjo s 3leti izkušenj. Kot nekdo, ki je vpet v to okolje več kot 25let opažam ogromno pomanjkanje kadra, saj ostanejo na terenu in ne v biroju, saj s 1.bolonjsko stopnjo in več desetletjih izkušenj pri projektiranju ne moreš pridobivati referenc za projektiranje niti se vpisati v IZS.

Ob tem se sprašujem, kaj bomo saj stara generacija, ki ima s srednješolsko višješolsko visoko univerzitetno in ima po starih normativih štampiljko odhaja (umira) večina je stara več kot 70let. Mladina, kot so strojni elektro gradbeni tehniki pa brez 2.bolonjske ni omogočeno sodelovanje na projektih in imam občutek, da se bodo preusmerili na gradbišča kot so se sedaj. Zato naprošam vlado, da razmisli ali ne bi bilo smiselno uvesti dodatne izpite za tiste, ki želijo projektirati statiko in jim dodeliti inženir-statik (se upošteva tudi izpit na fgg,..) in omogoči večjo fleksibilnost trga ter omogoči 1.bolonsjki stopnji tudi pridobitev licence INŽENIR z npr. 10let delovne dobe. S tem bi tudi omogočili, da lahko odpremo svoje podjetje in delamo v večji konkurenčnosti.

Ob tem prosim, da navedete navodila, kako lahko nekdo,ki je sodeloval pri projektu kot projektant in ni več glavnega projektanta(glavnega inženirja) pridobi reference na projektih ( ko je glavni projektant umrl ali šel ven iz IZS).

Hvala za glasove.

8 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Srecna 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji