Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sprememba lokacijskih predpisov

404 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

V Sloveniji je ogromno zelo velikih hiš, ki so bile registrirane kot enostanovanjske. Danes pa bi jih lahko uporabili kot 2 stanovanjske, saj je stiska velika. Predpisi pa ne dovoljujejo pri spremembi iz enostanovanjske v dvostanovanjsko ureditev 2 vhodov, kar je absurd. Zahtevajo tudi 4 parkirna mesta. Le zakaj, če pa sploh v mestih ni prostora, veliko pa nas uporablja javni prevoz, kolo ali carsharing za premik. Naj se pravila za gradbena dovoljenja in spremembe predrugačijo, da bo vse bolj v duhu sodobnega časa : želimo si manjših stanovanj in boljšo izkoriščenost velikih hiš.

27 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Darilo 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 7. 2023

Odziv Ministrstva za naravne vire in prostor

Vsa pravila v zvezi z gradnjo oziroma prenovo stavb kakor tudi število parkirnih mest določajo občinski prostorski akti (občinski prostorski načrt - OPN ali občinski podrobni prostorski načrt - OPPN). Njihova priprava in sprejem je v pristojnosti občin. Občina vodi pripravo OPN oziroma OPPN, pripravijo ga prostorski načrtovalci, sprejme pa občinski svet. V njegovo pripravo je vključena tudi javnost in nosilci urejanja prostora. 

Na državni ravni ni nobenega predpisa, ki bi onemogočal, da občine v OPN ali OPPN, na območjih kjer je to strokovno ustrezno, določijo in omogočijo preureditve enostanovanjskih stavb v dvostanovanjske.  Prav tako ni na državni ravni nobenega predpisa, ki bi predpisoval število parkirnih mest in je torej tudi ta odločitev predmet strokovne presoje v sklopu priprave OPN oziroma OPPN na konkretnih območjih.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 15. 5. 2023 | 18:53:32

Sprememba lokacijskih predpisov

V Sloveniji je ogromno zelo velikih hiš, ki so bile registrirane kot enostanovanjske. Danes pa bi jih lahko uporabili kod 2 stanovanjske, saj je stiska velika. Predpisi pa ne dovoljujejo pri spremembi iz enostanovanjske v dvostanovanjsko ureditev 2 vhodov, kar je absurd. Zahtevajo tudi 4 parkirna mesta. Le zakaj, če pa splih v mestih ni prostora, veliko pa nas uporablja javni prevoz, kolo ali carsharing za premik. Naj se pravila za gradbena dovoljenja in spremembe predrugačijo, da bo vse bolj v duhu sodobnega časa : želimo si manjših stanovanj in boljšo izkoriščenost velikih hiš.

Komentarji