Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zakon o javnem redu in miru ZJRM-1

530 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Naj se ZJRM-1 spremeni tako, da bodo globe izražene v trenutno veljavni valuti - to je v Evrih. Sramota od poslancev je, da imamo po tolikem času še vedno zakone, katerih globe so izražene v neveljani denarni valuti - v tolarjih.

36 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A andrejček 38 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 6. 2023

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Predlog naslavlja problematiko nepravilnega zapisa uradne valute v Zakona o varstvu javnega reda in miru (Uradni list RS, št. 70/06 in 139/20, v nadaljnjem besedilu: ZJRM-1). Namreč v veljavnem ZJRM-1 so globe za posamezne prekrške še vedno izražene v neveljavni valuti (tolarjih), kljub temu, da je tolar kot uradna valuta v Republiki Sloveniji prenehal veljati leta 2007. 

Uvodoma pojasnjujemo, da na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) že potekajo aktivnosti za pripravo novega Zakona o varstvu javnega reda in miru. V ta namen je bila zaradi celovite priprave novega zakona ustanovljena neformalna evalvacijska delovna skupina, ki je v okviru svojega dela pozornost namenila tudi problematiki neustreznega zapisa glob za prekrške, ki so izražene v tolarjih namesto evrih. 

Izpostavljamo, da iz sklepnih zaključkov in ugotovitev evalvacijske delovne skupine, izhaja, da bo navedena problematika ustrezno zakonsko urejena v novem osnutku zakonskega gradiva. Namreč na MNZ bomo z aktivnostmi priprave novega osnutka zakona pričeli po zaključku dela evalvacijske delovne skupine, ki je predviden za mesec september 2023. 

Zaključno še navajamo, da bo osnutek predloga novega zakona javno objavljen, s čimer bo posledično omogočen dostop za komentiranje tudi širše javnosti, kajti pozitivno pozdravljamo vsako pobudo, ki lahko pripomore k izboljšanju stanja na področju javnega reda in miru. 

Komentarji