Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zakon o blatenju (popravek zakona)

612 OGLEDOV 33 KOMENTARJEV

Nujno potrebno je da je zakon o javnem blatenju osebe postane kaznivo dejanje ki se preganja po uradni dolžnosti in ne več na zasebno tožbo. Pojasnitev: mnogo ljudji je lahko žrtev blatenja in poniževanja pa si ne more privoščiti odvetnika, kjer samo dober dan stane 1000e. Zakon v takšno obliki je samo privilegij bogatih, ki si lahko v državi vse provoščijo in rušijo temelje demokracije in enakosti.

49 glasov

11 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Boki Slo 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


10. 7. 2023

Odziv Ministrstva za pravosodje

V zvezi s predlogom, po katerem »naj zakon o javnem blatenju osebe postane kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti in ne več na zasebno tožbo«, Ministrstvo za pravosodje najprej pojasnjuje, da zakon, ki ga navaja predlagatelj, ne obstaja. Predvidevamo, da se predlog nanaša na osemnajsto poglavje Kazenskega zakonika1 (v nadaljevanju KZ-1), ki določa kazniva dejanja zoper čast in dobro ime, v zvezi s katerimi je v 168. členu KZ-1 večinoma določeno, da se njihovi storilci preganjajo na zasebno tožbo.

Gre za kazniva dejanja razžalitve, obrekovanja, žaljive obdolžitve, opravljanja in očitanja kaznivega dejanja z namenom zaničevanja, pri katerih je pomembno tudi osebno dojemanje oškodovanca, zato ocenjujemo kot ustrezno, da je v zvezi s temi kaznivimi dejanji določeno, da 
se preganjajo na zasebno tožbo. 

Ob tem pojasnjujemo, da se vse več držav – tudi na predlog mednarodnih organizacij – celo odloča, da kazniva dejanja zoper čast in dobro ime črtajo iz kazenskih zakonikov, saj ocenjujejo, da jih ni mogoče dovolj natančno kazensko-pravno opredeliti z vidika pravice do svobode 
izražanja, hkrati pa obstajajo ustreznejše rešitve s tožbami za povrnitev škode v pravdnem postopku. 

V Republiki Sloveniji se za črtanje kaznivih dejanj tako zaradi specialno kot tudi generalno preventivnih učinkov nismo odločili, je pa tudi zaradi navedenega predpisana oblika pregona storilcev na zasebno tožbo.

1Uradni list RS, št. 50/12 – UPB2, 54/15, 6/16 – UPB2p, 38/16, 27/17, 23/20, 91/20, 95/21, 186/21, 105/22 – ZZNŠPP in 16/23.

Komentarji